Nieuws/Financieel
912228
Financieel

'Positief begin voor AEX'

De Amsterdamse aandelenbeurs begint donderdag waarschijnlijk met winst. De andere Europese aandelenmarkten zullen eveneens hoger openen. De koerswinsten in New York en Japan lijken daarmee een vervolg te krijgen in Europa.

,,We lijken iets hoger te gaan openen nadat Wall Street gisteren weer wat wist te herstellen. Echt hard zal het vandaag niet gaan. De vraag of de Fed de rente in de VS sneller dan voorzien zal verhogen blijft de gemoederen bezighouden. Men kijkt dan ook vooral uit naar wat de Amerikaanse centrale bank volgende week gaat doen'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Air France-KLM kondigde voorbeurs zijn meerjarige groeistrategie aan. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie mikt op een groei van de brutowinst van 8 tot 10 procent in de periode tussen 2013 en 2017. Voor dochterbedrijf Transavia wordt een operationele winst voorzien vanaf 2018.

Aegon

Het Chinese staatsoliebedrijf CNOOC maakte bekend zijn belang van 50 procent in een joint venture met Aegon te willen verkopen. Het gaat om het belang in Aegon-CNOOC Life Insurance, een in 2002 opgezette samenwerking tussen het oliebedrijf en de Nederlandse verzekeraar.

Liberty Global heeft de termijn waarop aandeelhouders van Ziggo hun aandelen kunnen aanmelden verlengd. De termijn loopt nu tot en met 4 november. Het moederbedrijf van UPC verlengt de periode, die eerder liep tot en met 10 september, in afwachting van goedkeuring voor de overname door de Europese Commissie.

China

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste beurzen donderdag overwegend verliezen zien. Een afzwakkende inflatie in China wakkerde de vrees aan dat de vraag op de binnenlandse Chinese markt afneemt. In Tokio eindigde de Nikkei echter 0,8 procent in de plus. De Japanse exportbedrijven bleven profiteren van de goedkopere yen en stuwden de beurs naar het hoogste niveau in bijna 8 maanden.

De Nasdaq deed het woensdag beter dan de andere aandelenmarkten in New York, dankzij een flinke koersstijging voor Apple. De technologiebeurs sloot 0,8 procent hoger op 4586,52 punten. De Dow-Jonesindex steeg 0,3 procent tot 17.068,71 punten en de S&P 500 ging 0,4 procent vooruit tot 1995,69 punten.

AEX

De AEX-index in Amsterdam sloot woensdag 0,1 procent hoger op 418,95 punten, terwijl de MidKap-index 0,5 procent daalde tot 620,52 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs leverden tot 0,1 procent in. De FTSE in Londen sloot met een plus van 0,1 procent.

De euro was donderdag voorbeurs met 1,2907 dollar evenveel waard als bij het slot van de Europese aandelenbeurzen op woensdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 91,54 dollar. Brentolie bleef stabiel op 98,02 dollar per vat.