912353
Financieel

Hoge economische posten voor Let en Fransman

Een Let en een Fransman gaan hoge economische posten bekleden in de nieuwe Europese Commissie. De voormalige Franse minister van Financiën, Pierre Moscovici, is de post Economische en Financiële Zaken, Belastingen en Douane toebedeeld. Maar hij heeft de voormalige Letse regeringsleider Valdis Dombrovskis boven zich.

Dombrovskis is benoemd tot vicevoorzitter en zal het zogeheten Europees Semester bewaken. Daarbij gaat het om de regels over begrotingstekorten en staatsschuld voor de EU-lidstaten, die voor de eurolanden afdwingbaar zijn.

Moscovici zal namens de Europese Commissie de Eurogroep bijwonen, het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden onder leiding van Jeroen Dijsselbloem.

De portefeuille van de Finse oud-premier Jyrki Katainen heeft veel raakvlakken met die van Dombrovskis en Moscovici. Hij krijgt de portefeuille Banen, Groei, Investeringen en Concurrentievermogen. Hij zal dus nauw met de Let en Fransman moeten samenwerken, net als met de Belgische Marianne Thyssen die Werkgelegenheid en Sociale Zaken heeft gekregen en de Bulgaarse Kristalina Georgieva die Begroting en Administratie bestiert.

De Brit Jonathan Hill gaat zich buigen over Financiële Marken, Financiële diensten en Kapitaalmarkten. Daarmee kan hij voorkomen dat Europese regels zwaar drukken op het grote financiële hart in Londen.