Nieuws/Financieel
912482
Financieel

 

'Goudaandeel goedkoop'

Aandelen in goudmijnen zijn ondergewaardeerd. Ook in tijdsfases binnen de laatste jaren toen de prijs van fysiek goud nog in de lift zat, bleven goudmijnaandelen achter, zegt Simona Gambarini, mededirecteur research bij het Londense ETF Securities. „Dit biedt kansen voor consolidatie in de mijnsector, maar deze zal pas volgend jaar op gang komen.”

Ook in de tweede helft van 2013 ontstaan kansen op overnames voor goudmijnbedrijven met een sterke balans. „Echter, bedrijven zijn nu nog druk met de nasleep van het doen van eerdere overnames. Door de lagere goudprijs moeten afschrijvingen gedaan worden.” Voorbeelden van grote goudproducenten zijn het Canadese Barrick, het eveneens Canadese Goldcorp en het Australische Newcrest.

Laatstgenoemde maakte onlangs een afschrijving bekend, AngloGold deed deze week hetzelfde. De harde daling van de goudprijs dit jaar doet de producenten veel pijn. De bedrijven zijn nu nog de wonden aan het likken, stelt ETF Securities, daarna kan een consolidatieslag plaatsvinden. Gambarini: „De goudprijs is weliswaar hard gedaald, maar staat ten opzichte van de goudmijnaandelen rond historische hoogtepunten. Dat betekent dus dat goudmijnaandelen historisch goedkoop zijn.”

Het volledige artikel vindt u in De Telegraaf.