Nieuws/Financieel
912484
Financieel

ECB koopt weer (uw?) tijd

ECB-lid Peter Praet heeft afgelopen weekend met een quote het bombardement aan acties van de ECB in het juiste perspectief geplaatst. Hij zei dat monetair beleid niet alles kan oplossen, het dient vooral om tijd te winnen.

Afgelopen donderdag kondigde de ECB twee opkoopprogramma’s van specifieke obligaties aan en verlaagde verder de rente. Daarbij had de ECB al eerder een langlopend leenprogramma aan banken aangekondigd, waarmee banken zich voor langere tijd goedkoop kunnen financieren.Tijd welke gebruikt wordt door banken om hun eigen vermogen op te krikken om te voldoen aan de strengere kapitaalseisen die hen opgelegd zijn. Totdat dit bereikt is, zullen er weinig extra kredieten aan u en het bedrijfsleven verstrekt worden.

Banken hebben namelijk al genoeg liquiditeiten maar een relatief tekort aan eigen vermogen. En de acties van de ECB zullen banken weer meer liquiditeiten opleveren tegen nog lagere rentetarieven. Banken kunnen nu lenen tegen 0.05% voor een korte looptijd of 0.15% voor een langere looptijd. Echter de afgelopen jaren bereikte deze liquiditeiten, zoals in onderstaand plaatje (blauwe lijn) zichtbaar, ook al niet de niet-bancaire sector. 

Bron:HFE EconomicsDus deze extra liquideiten zullen dit beeld niet doen veranderen. Banken zullen dit aanwenden om beleggingen te kopen met een hoger rendement dan hun lening bij de ECB. De marge hierop kunnen ze toevoegen aan hun resultaat en vervolgens door deze niet uit te keren toevoegen aan hun eigen vermogen.Dat dit nieuws goed is voor banken ziet u aan onderstaand plaatje wat de koersbeweging weergeeft van de eurostoxx bankenindex in de dagen na het ECB besluit.

 

Bron: Stoxx.comEn hieronder de koersbeweging van de eurstoxx zonder banken.

 

Bron : Stoxx.comU ziet dat de bankenindex een feestje te vieren had en de index zonder banken niet. De banken wordt weer tijd gegeven om op orde te komen, tijd waarop u nog moet wachten om ook weer op orde te komen. Dat wil zeggen als u op de banken wacht. En dat is precies wat  ECB lid Peter Praet  heeft willen duiden, dat de ECB alleen tijd kan kopen, maar dat anderen (overheden) een rol moeten spelen om de economie aan te zwengelen.Maar de overheden willen en kunnen niet vanwege onderlinge afspraken.  

Ik vraag me wel eens af waar dit op langere termijn toe gaat leiden, het loket van banken en de overheid was altijd open. Nu deze gesloten is gaan mensen op zoek naar alternatieven bij andere geldgevers, zoals hypotheken en mkb leningen die nu door institutionele beleggers worden verstrekt of kleine mkb leningen door crowd funding. Deze trend zet zich nu schoorvoetend in. Is deze blijvend omdat het besef er nu is dat de marge die banken maakten nu door beleggers kan worden gemaakt, of stopt deze trend zodra banken hun loketten weer openen?