Nieuws/Financieel
912758
Financieel

Apple lost verwachtingen in

Apple heeft dinsdag de verwachtingen van zijn fans ingelost met de introductie van nieuwe iPhones met grotere schermen, zijn eerste smartwatch en een eigen betaaldienst, Apple Pay. Die grootste reeks nieuwe producten van de afgelopen 3 jaar moeten het bedrijf nieuwe ingangen bieden in de zwaar concurrerende markt voor consumententechnologie.

Nadat er de afgelopen jaren vooral kleine veranderingen aan bestaande producten werden doorgevoerd, ging Apple nu een stuk verder. Zo werden twee nieuwe versies van de iPhone gepresenteerd, met verschillende schermgroottes. De iPhone 6 is al groter dan zijn voorganger, de 6 Plus gaat daar nog een stapje overheen. Verder vallen de smartphones op door hun ronde zijkanten, in plaats van de hoeken die tot nu toe gangbaar waren.

De iPhones worden vanaf 19 september geleverd, in eerste instantie in acht landen. Aan het eind van het jaar moeten klanten in 150 landen hun honger naar de nieuwe smartphone kunnen stillen.

Betalingsverkeer

De nieuwe iPhone moet een belangrijke rol gaan spelen in het betalingsverkeer. Door een speciale chip kan de telefoon worden gebruikt om betalingen te verrichten, door het apparaat dichtbij een sensor te houden. Apple Pay kan al worden gebruikt bij onder meer de fastfoodrestaurants van McDonald's en Subway en winkelketen Target. Het contactloos betalen zorgt wat betreft Apple voor het einde van de traditionele portemonnee.

Apple betrad verder een nieuw pad met zijn eerste horloge, de Apple Watch. Behalve de tijd, geeft de smartwatch allerhande mogelijkheden voor communicatie en navigatie. Het is echter vooral bedoeld als een hulpmiddel bij het sporten. Zo heeft het horloge een hartslagmeter en komen er andere applicaties om lichaamsfuncties bij te houden. De Apple Watch komt begin volgend jaar in de winkels en kost in de VS dan minstens 349 dollar.

De grotere schermen, het horloge en de betaaldienst werden de afgelopen weken door kenners al voorspeld. Een al te uitbundige reactie van beleggers bleef daarom uit. In het laatste handelsuur op Wall Street stond het aandeel Apple 0,5 procent in de plus.