Nieuws/Financieel
912798
Financieel

AEX verder omlaag door VS

Het Damrak is na een kalme handelsdag lager gesloten. De AEX eindigde een fractie boven de laagste stand van de dag. Het sentiment op de beurzen is bedrukt na de maatregelen die de ECB vorige week aankondigde. Beleggers vragen zich af hoe deze uitpakken voor de economie, terwijl onrust in Oekraïne nog altijd aanhoudt. Door de lagere Amerikaanse beurzen deed de AEX nog een stapje verder terug

De AEX is 0,5% lager gesloten op 418,5 punten. De Midkap-index eindigde 0,3% lager op 623,4 punten.

Elders in Europa sloten beurzen ook lager. Parijs en Frankfurt zakten 0,5%, de beurs van Londen noteerde 0,7% in de min. In Japan sloot de Nikkei 0,3% hoger. Exporterende bedrijven profiteerden van de zwakkere yen.

Op het moment dat hier de slotbel klonkt, stond Wall Street lager. De Dow Jones-index noteerde 0,4% lager, de S&P500 en technologiebeurs Nasdaq leverden beide 0,3% in.

Volgens handelaar Serge Enneman (ABN Amro) hangt er vooral macronieuws boven de markt. In de nasleep van de opmerkelijke maatregelen van de ECB vorige week, met bijbehorende stijging op de beurzen, levert de AEX nu weer wat in, zag de handelaar. "Een logische correctie. Zolang we maar rond de 419 of 420 punten blijven hangen, dat zou een basis voor een verdere stijging kunnen zijn. Sluiten we daaronder, dan kunnen we terugzakken naar een bandbreedte van 400 tot 405 punten."

Ook macro-econoom Emile Cardon wijt de mineurstemming op de Europese beurzen aan de onzekerheid over de vorige week aangekondigde ECB-maatregelen. "Beleggers vragen zich af wat er nu gaat gebeuren, en wat het effect op de economie precies is." Of de gedrukte stemming de komende dagen aanhoudt, hangt van macrocijfers af. Daarbij kijkt Cardon vooral uit naar de vrijdag, wanneer de Amerikaanse detailhandelsverkopen en het consumentenvertrouwen worden gepubliceerd. Ook het ECB-maandrapport op donderdag kan beleggers duidelijkheid geven over de koers van Draghi en de zijnen.

Geopolitieke kwesties blijven de komende tijd op het netvlies van beleggers gebrand. Naast het conflict in Oekraïne kan ook het referendum over de Schotse onafhankelijkheid voor beweging zorgen, vooral voor de Britse pond. Daarnaast blijven beleggers zoeken naar aanwijzingen wanneer de Amerikaanse rente omhoog gaat. Cardon: "2015 komt steeds dichterbij, dus beleggers hengelen naar meer informatie."

De president van de Britse centrale bank Mark Carney liet vanmiddag vast weten dat de rente in Groot-Brittannië waarschijnlijk in het voorjaar van volgend jaar wordt verhoogd, als het economisch herstel bijft doorzetten. Dat zei hij tijdens een bijeenkomst van vakbonden in Liverpool. Volgens Cardon hielden beleggers hier al rekening mee.

Arcelor aan kop

Grootste daler was ING, dat 1,3% lager eindigde op €10,89. Shell zakte 1% op €30,10, ondanks het bericht dat Société Générale het olie- en gasbedrijf op zijn favorietenlijst zet, ten koste van concurrent BP. Enneman merkte op dat het aandeel de afgelopen weken al een mooie stijging liet zien. 

Ook Unilever eindigde 1% lager op €32,04. Volgens Enneman heeft het zwaargewicht last van koersdalingen bij L'Oreal, het grootste cosmeticabedrijf ter wereld. Gisteren maakte het bedrijf bekend het Braziliaanse haarverfbedrijf Niely Cosmeticos te kopen.

ArcelorMittal ging een groot deel van de dag aan kop maar sloot uiteindelijk fractioneel lager op €11,39, ondanks een upgrade naar 'outperform' van Credit Suisse.

Oci eindigde als grootste stijger met een koerswinst van 1,9% op€27,13. Heineken won 1,3% op €59,94, Fugro klom 0,6% op €27,31.

Goldman Sachs benadrukte dat KPN wat de Amerikanen betreft een 'houden' advies verdient, met een koersdoel van €3. Ook kondigde Telefónica Deutschland een emissie aan om de aankoop van KPN-dochter E-Plus te financieren. Het telecombedrijf gaf een eerder winst prijs en sloot onveranderd op €2,56.

Ziggo boog een bescheiden verlies aan het einde van de dag om naar een fractionele winst op €35,33. John Malone, de Amerikaanse miljardair die Ziggo wil kopen en samenvoegen met UPC, aast ook op SBS Nederland.

Imtech in achtbaan

In de Midkap eindigde Imtech 12,4% lager op €0,52. De dag begon nog goed voor de technisch dienstverlener, het aandeel schoot even 9% in de plus. Invesco heeft zijn belang in de technisch dienstverlener verkleind.

Bouwbedrijf Bam ging 4,3% omlaag op €2,10, Ten Cate leverde 2,6% in op €18,73.

Binckbank verloor 0,5% op €8,38. De rechtbank bepaalde dat de onlinebroker de term turbo mag blijven gebruiken, BNP Paribas had hierover een kort geding aangespannen.

Tankopslag bedrijf Vopak sloot 1,4% hoger op €41,61 en was daarmee de grootste winnaar. Roestvrijstaalproducent Aperam kreeg er 1% bij op €26,46.

TomTom gaat de navigatiesystemen voor de nieuwe Jeep Renegade leveren. Het navigatiebedrijf won 0,1% op €6,29.

Het Project Holland Fonds heeft zijn resterende belang in smallcapper Ordina verkocht. In januari verkocht het fonds al de meerderheid van zijn aandelen. Het ICT-bedrijf steeg 3% op €1,97.

Op de lokale markt verloor chemiebedrijf IMCD 1,4% op €22,95. Kabelaar Altice leverde 1,6% in op €45,19. Beursexploitant Euronext verloor 2,7% op €19,54.

Gaat het nieuwe monetaire geschut van de ECB de koersen stuwen of ligt een correctie op de loer? Volg donderdag het DFT Online seminar voor het antwoord.