Nieuws/Financieel
912836
Financieel

Sportwinkel wil naar beurs Oslo

XXL, een keten van sportwinkels, wil naar de beurs in Oslo. Het bedrijf wil geld ophalen om het aantal winkels te verdubbelen in de komende vijf jaar.

Dat heeft XXL dinsdag bekendgemaakt. Wanneer de beursgang plaats zal vinden, is nog niet duidelijk.

De winkelketen is in 2001 opgericht in Noorwegen, en sinds 2010 ook actief in Zweden. Afgelopen april is de eerste winkel geopend in Finland. De keten profileert zich met kwalitatief hoogwaardige sportartikelen voor lage prijzen.

Grootste sportretailer

De omzet is gestegen van ruim 2,4 miljard Noorse kroon (bijna €294 miljoen) in 2011 naar ruim 4 miljard Noorse kroon in 2013. Het bedrijfsresultaat (ebitda) is in dezelfde periode omhoog gegaan van 325 miljoen naar 460 miljoen.

In totaal heeft XXL nu 39 vestigingen. Dat aantal wil het bedrijf verdubbelen in de komende vijf jaar. De ambitie is om de grootste sportretailer van Scandinavië te worden, aldus topman Fredrik Steenbuch.

Sterke basis

De beursgang levert XXL een "sterke basis op van langetermijnaandeelhouders" op, aldus het bedrijf. Daarnaast zullen de huidige aandeelhouders - XIN Holding, EQT en Dolphin Management - een deel van hun belang verkopen maar wel voor de langere termijn verbonden blijven aan het bedrijf.

De baas van Dolphin Management is Øyvind Tidemandsen, die XXL in 2001 samen met zijn broer startte. Even daarvoor had het duo zo'n €98 miljoen opgehaald met de verkoop van de keten Elkjøp aan het Briste Dixons.