Nieuws/Financieel
913002
Financieel

’Zwaar geschut ECB maakt recessie EU onwaarschijnlijk’

Hoewel de obligatiemarkten in de eurozone een nieuwe economische dip in de eurozone al lijken in te prijzen, zullen de omvangrijke monetaire maatregelen van de ECB afgelopen week naar verwachting het tij keren. Dat stelt Léon Cornelissen, econoom bij Robeco.

Volgens Cornelissen zal de economie in het derde kwartaal  waarschijnlijk flink gaan opveren geholpen door de nieuwe stimuleringsingrepen van de ECB waaronder een verdere verlaging van het belangrijkste rentetarief in de eurozone. Wel wijst hij op het risico van een verdere escalatie van de spanningen tussen Rusland en het Westen. ”De huidige wederzijdse sancties hebben echter een beperkte economische impact op de lange termijn."   

De Robeco-econoom is niet zo bezorgd over een deflatiescenario in de eurozone. De daling van de prijs van ruwe olie door de shaliegasrevolutie in Amerika is volgens hem een belangrijke factor waardoor de inflatie omlaag wordt geduwd, terwijl de  kerninflatie op jaarbasis nog steeds 0,9% is.  

Bij een significante verdere verzwakking van de economie in de Europese Unie heeft de ECB nog altijd de optie van het opkopen van staatsobligaties achter de hand, meent Cornelissen.  Dit laatste monetaire wapen zal naar zijn mening druk houden op de euro en de Europese rentetarieven.