Nieuws/Financieel
913186
Financieel

‘Negatief begin voor AEX’

De aandelenbeurs in Amsterdam begint dinsdag waarschijnlijk met verlies. Ook de andere Europese effectenmarkten zullen licht lager openen. Beleggers blijven voorzichtig vanwege het naderende referendum over de onafhankelijkheid van Schotland en de mogelijke nieuwe sancties tegen Rusland.

,,Het lijkt opnieuw een rustige dag te worden met relatief weinig nieuws. Men doet een stapje terug na de snelle sprong van de afgelopen tijd en wacht op nieuwe impulsen. Onderliggend blijft het beeld wel goed op de beurzen. Ook is de euro verder verzwakt ten opzichte van de Amerikaanse dollar“, aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De Europese Unie heeft maandagavond nieuwe sancties tegen Rusland bekrachtigd. De invoering ervan is echter enkele dagen uitgesteld om het staakt-het-vuren, dat vrijdagmiddag in het oosten van Oekraïne van kracht werd, een kans te geven.

Ordina

ArcelorMittal zal mogelijk bewegen op een advieswijziging. De Zwitserse bank Credit Suisse schroefde zijn aanbeveling voor het staalconcern op.

Ordina maakte voorbeurs bekend dat aandeelhouder Project Holland Fonds zijn resterende belang in de ICT-dienstverlener heeft verkocht. Het fonds bracht zijn belang in januari al terug van 24,59 procent tot 9,3 procent.

E-Plus

Telefónica Deutschland kondigde aan voor 3,62 miljard euro aan aandelen te verkopen om de overname te helpen financieren van de Duitse KPN-dochter E-Plus. Onlangs kreeg de Duitse dochteronderneming van het Spaanse Telefónica definitieve goedkeuring van de Europese Commissie om E-Plus over te nemen.

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste beurzen dinsdag overwegend kleine winsten zien. De handel verliep relatief rustig aangezien de beurzen in Hongkong en Seoul gesloten bleven vanwege een feestdag. In Tokio eindigde de Nikkei 0,3 procent in de plus. Een goedkopere Japanse yen hielp de grote Japanse exportbedrijven vooruit.

Afkoeling

De aandelenbeurzen in New York en Europa sloten maandag overwegend met verlies. Zorgen over de afkoeling van de Amerikaanse en Chinese economie drukten de olieprijs en zorgden voor verliezen bij de aandelen van aan de olie- en gassector gerelateerde bedrijven. Op Wall Street eindigde de Dow-Jonesindex 0,2 procent lager op 17.111,42 punten. De brede S&P 500 zakte 0,3 procent tot 2001,54 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq noteerde wel een plusje van 0,2 procent en steeg daarmee tot 4592,29 punten.

In Amsterdam sloot de AEX-index met een verlies van 0,1 procent op 420,60 punten. De MidKap onttrok zich aan de negatieve sfeer op de markten. De index voor middelgrote bedrijven eindigde 0,4 procent in de plus op 625,40 punten. De beursgraadmeters in Londen en Parijs werden 0,3 procent teruggezet. De DAX-index in Frankfurt sloot 0,1 procent in de plus.

De euro was dinsdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,2887 dollar waard, tegen 1,2940 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent duurder op 92,90 dollar. Een vat Brentolie kostte 0,3 procent minder op 99,95 dollar.