Financieel/Geld
918257
Geld

’Laat werkloze verplichte zonnepanelen aanleggen’

Amsterdam - De SP in de stad wil Amsterdammers verplichten hun dak beschikbaar te stellen voor de aanleg van gemeentelijke zonnepanelen. Dat zegt lijsttrekker en wethouder Laurens Ivens, die dat opmerkelijke plan presenteert.

De socialist zegt dat er al lang gesproken wordt over verduurzaming, maar het nu gewoon ’geregeld gaat worden’. „We laten werklozen zonnepanelen aanleggen, en we accepteren het niet als mensen weigeren mee te werken”, zegt hij. „Vastgoedeigenaren die tegenwerken, verdienen een boete voor hun klimaatonvriendelijke gedrag.”

Ook woningcorporaties zouden volgens Ivens moeten meewerken. Of het geen inbreuk is op het eigendomsrecht? „Ik zie gelijkenissen met de leegstandsboete die we kunnen opleggen als gemeente, maar het vergt inderdaad nog wat juridisch uitzoekwerk.” Ivens kan niet zeggen om hoeveel panelen en om welke gemeentelijke investering het moet gaan.

De socialist zegt dat hij als gemeente buurtgewijs zonnepanelen op de daken wil laten plaatsen, alleen als een dak daarvoor geschikt is en bijvoorbeeld niet in gebruik is als dakterras.

„De gemeente verdient met de opbrengst van de stroom de panelen terug. In ruil voor dat de gemeente dakruimte in gebruik gaat nemen, worden de eigenaren van die daken zelf eigenaar van de zonnepanelen vanaf het moment dat de gemeente de investering in de panelen heeft terugverdiend.”