Nieuws/Financieel
919496
Financieel

Eindspurt KPN op kalm Damrak

De Amsterdamse beurs heeft augustus met een kabbelende handelssessie afgesloten. Bij gebrek aan uitgesproken negatief of positief nieuws hielden beleggers zich op de vlakte. Niettemin sloot de AEX met een kleine winst. KPN maakte een eindspurt dankzij de langverwachte goedkeuring van de verkoop van E-Plus.

De graadmeters op Beursplein 5 klommen aan het eind van de handel nog aardig op. De AEX-index sloot 0,2% in het groen op 413,13 punten. Over de hele maand heeft de index 2,2% winst geboekt. De Midkap-index ging 0,3% omlaag naar 608 punten.  

Andere Europese beurzen deden het eveneens rustig aan. In Londen en Parijs stonden de graadmeters respectievelijk 0,3% en 0,2% hoger. Frankfurt klom 0,1%.

In Londen moesten met name de retailers het ontgelden, na een teleurstellend halfjaarbericht van Tesco. Tesco zelf stond dik 7% in de min, maar ook Morrissons (-5,4%) en Sainsbury (-4,6%) moesten het ontgelden.

Wall Street kwam vrij matig uit de startblokken. Bij de slotbel in Amsterdam stond de Dow Jones-index vlak. De S&P500 klom naar 0,2% winst, en stond daarmee weer nipt boven de 2000 punten.

Een positief Amerikaans cijfer over de industriële activiteit in de regio Chicago mocht niet echt baten, net zo min als een meevallend rapport over het Amerikaanse consumentenvertrouwen.

"Gisteren was de rustigste dag op Wall Street sinds tijden, en dat beeld zien we vandaag ook op de Europese beurzen", zei beleggingsstrateeg Simon Wiersma van het ING Investment Office. "Dat heeft misschien ook te maken met Labor Day: vanwege die feestdag zijn de beurzen in de VS komende maandag dicht en er zijn mensen die daar een lang weekend van maken. Mogelijk dat Amerikaanse partijen zich daarom ook minder op de markten begeven vandaag."

Het inflatiecijfer uit de eurozone zorgde 's middags voor weinig opwinding. De inflatie over de maand augustus kwam zoals verwacht uit op 0,3%. Een maand eerder was er nog een plus van 0,4%. Het aantal werklozen in de eurolanden daalde in juli iets, maar het werkloosheidspercentage bleef gelijk op 11,5%.

Berichten uit zowel Italië als Brazilië dat die landen zijn teruggezakt in een recessie, deden het sentiment in de loop van de middag geen goed. Maar uiteindelijk trokken beleggers zich er toch niet al te veel van aan.

Inflatie en ECB

"Alle macrocijfers waren in lijn met de verwachtingen", zei analist Christopher Ho van AFS aan het begin van de middag. "En er is in de tussentijd geen 'nieuw nieuws' uitgekomen over de situatie tussen Rusland en Oekraïne. Dus de vlakke standen zijn helemaal in lijn met het nieuws."

Wat ING'er Wiersma betreft is het Europese inflatiecijfer een bevestiging dat er wel iets moet gebeuren vanuit de Europese Centrale Bank. "Beleggers zullen in elk geval hopen op hints van president Draghi volgende week, bij de ECB-vergadering. Draghi heeft eerder aangegeven dat het hem angstig maakt dat de inflatieverwachtingen dalen. Als iedereen deflatie verwacht, kan het op een gegeven moment een self-fulfilling prophecy worden. Daar moet Draghi voor waken."

Niettemin verwacht Wiersma weinig nieuws van de ECB volgende week. "Misschien komt er meer duidelijkheid over het asset-backed securities-programma, nu deze week bekend werd dat BlackRock is ingehuurd om dat vorm te geven. Maar waarschijnlijk zal de ECB eerst willen afwachten hoe het gaat met de bankleningen (TLTRO's), waar banken op 18 september voor het eerst op kunnen intekenen."

Wel heeft de Duitse minister van Financiën Schäuble al aangegeven dat beleggers de woorden van Draghi 'overinterpreteren', zegt Wiersma. "Daardoor is ook de kans op teleurstelling aanwezig, en kunnen de rentes weer oplopen."

Sell in May

Inmiddels is de handelsmaand augustus ten einde. "Meestal zie je op de laatste handelsdag van de maand nog wat vreemde koersuitslagen, met name in kleinere fondsen", zei analist Ho. "Dat heeft te maken met 'window dressing' in portefeuilles. Dus je hoeft niet gek op te kijken van vreemde uitslagen vanmiddag."

Nu september eraan komt, komt er ook weer wat meer interesse voor de beurswijsheid 'Sell in May and go away, but remember to be back in September'. Wat dat betreft zou het weer tijd zijn om in te stappen. Maar analist Ho gelooft er niet in. "Statistiek is maar statistiek." En de statistiek wijst uit dat de AEX eind april op 400 punten stond en nu boven de 413 punten. "Sell in May was geen goede strategie dit jaar, zeker omdat er in mei ook dividend is uitgekeerd. Dat dividend scheelt sinds mei zo'n 8,5 punten voor de AEX."

Vraag is hoe het de resterende vier maanden van het jaar zal gaan. Het ING Investment Office verwacht de komende zes maanden in elk geval licht oplopende rentes, zegt Wiersma. "We zitten nu voor Duitsland en de VS aan de onderkant van de bandbreedte. Maar de tijd van een ruime geldhoeveelheid op de markten dankzij de centrale banken, die de beurzen ook sterk heeft gestimuleerd, is voorlopig nog niet voorbij."

Randstad in de lift

In de AEX klom KPN (+1,7% op €2,52) richting het eind van de middag op naar de koppositie. Het telecombedrijf heeft onvoorwaardelijke toestemming gekregen van Brussel voor de verkoop van de Duitse dochter E-Plus. De deal levert KPN €5 miljard op. Volgens het bedrijf wordt de opbrengst meteen in de resultaten over het derde kwartaal verrekend.

Randstad (+1,5% op €36,95) was ook de hele dag gevraagd. RBC verhoogde het advies voor de uitzender naar 'outperform'. Het aandeel werd ook een beetje geholpen door de melding van het CBS over een verdere aantrekkende uitzendmarkt in Nederland.

ArcelorMittal zat ook in de kopgroep en dikte 1,4% aan tot €11,08.

Gemalto, dat de voorgaande dag al in mineur was vanwege matige resultaten, gleed nog eens 1,7% weg naar €74,51. Ook OCI boekte na gisteren opnieuw verlies: min 2,8% op €25,44. Het aandeel stond daarmee stijf onderaan bij de hoofdfondsen.

Uitgever Reed Elsevier had eveneens een mindere dag en raakte 0,7% kwijt op €17,35. TNT Express liet 0,6% liggen en sloot op €5,69.

Plusje SBM

SBM Offshore eindigde 0,7% hoger op €11,66. De maritieme diensteverlener heeft de verkoop van zijn vastgoed in Monaco afgerond. ING stelde vanmorgen dat het Braziliaanse olieconcern Petrobras SBM niet kan blijven uitsluiten van tenders.

Midkapfonds Eurocommercial Properties ging 0,9% achteruit naar €37,39. Het aandeel werd aanvankelijk nog gesteund door een verbetering van de resultaten in het afgelopen boekjaar, maar zakte in de middag weg.

Voor TomTom werd 2,2% meer betaald op €5,84, goed voor de koppositie in de Midkap. Nieuwe Steen volgde met 1,4% winst op €4,33.

Air France KLM stond onderaan bij de middelgrote fondsen, met een koersverlies van 1,8% op €7,96. De dreigende staking van piloten bij Air France speelde het aandeel parten. PostNL werd 1,4% lager gezet op €3,81. Binckbank viel 1,3% terug naar €8,33.

Imtech boog een verlies om naar 1,1% (nog niet één cent) winst op €0,38. SNS Securities verlaagde zijn koersdoel voor de installateur naar €0,10 naar aanleiding van de claimemissie die het bedrijf eerder aankondigde. Het beleggingsadvies werd verlaagd naar 'verkopen'.

Smallcap Kas Bank boekte 1,7% winst op €9,78. De effectenbeheerder zat gisteren ook al in de lift na goed ontvangen halfjaarcijfers.

HAL op winst

Op de lokale markt stond het aandeel van HAL 1% in het groen op €121,24. De investeerder brengt Grandvision naar de beurs, het moederbedrijf van onder meer optiekketen Pearle. Een mogelijke beursgang op het Damrak wordt in november verwacht.

Het aandeel Royal Delft werd niet verhandeld en bleef staan op €9,95. De producent van onder meer Delfts Blauw zag de omzet flink oplopen in de eerste helft van dit jaar.

Source Group werd 2% meer waard op €2,50. Het bedrijf heeft het verlies (na belastingen) teruggebracht in het eerste halfjaar.

Softwarebedrijf Nedsense, dat het verlies in de eerste zes maanden van 2014 verder zag oplopen, zakte 3,6% naar €0,27.

Novisource wist de omzet en bedrijfsresultaat in de eerste helft van 2014 stevig te verbeteren. Het aandeel sloot 4,8% hoger op €3,25.

Lees hier de nieuwste beursanalyses van de goeroes van DFT

Al het beursnieuws en actuele koersen ook op uw smartphone? Klik dan hier!