Nieuws/Financieel
919542
Financieel

Turkse Oase

Turkije is omsingeld door brandhaarden, maar blijft zelf koel. Aan alle zijden van het schiereiland is het hommeles. In het zuidoosten fikt het behoorlijk in Syrië en Irak met de VS tegen IS en de rest tegen wat nog over is. In het westen, in Faillietenland, eeh Griekenland, blijft het smeulen en denkt men zelfs weer schuldpapier uit te moeten geven. Niet in de minste plaats gaat het in het noorden ook niet lekker. Daar blijven de Russen wodka op het Oekraïense vuur gooien. Zo blijft het een zootje in de landen om Turkije heen en lijkt de interne brand dat door Sultan Erdogan’s “heilige vuur”-beleid gevoed wordt met een sissertje af te lopen.

Onorthodoxe maar wel voor Turken effectieve en Nederlanders schokkende antwoorden op tegenspraak en opstandigheid ten spijt, de AK partij en zijn grote leider blijven aan het roer en sturen waar ze maar naar toe willen. Het uiteenslaan van demonstranten op het Taximplein, het massaal in de boeien slaan van pers en politieke opponenten op prominente posities, schandalen over belangenverstrengelingen en vriendjespolitiek tot op het hoogste niveau, het lijkt allemaal vergeten en schijnbaar economisch gezien ook vergeven. Of men is gewoon praktisch en accepteert het zolang Turkije maar geen verrassende wendingen neemt. Met het oog op de directe omgeving is het dan best stabiel en ook best te pruimen blijkbaar.

Zo ziet de toekomst voor de beurs van Turkije, na een tijdje met argusogen naar bekeken te hebben, er weer best goed uit. Na in de afgelopen weken de Hang Seng index, MSCI wereld index, de EUROStoxx 50 en daarna de S&P500 van positieve commentaren voorzien te hebben richt ik mij vandaag op de vooruitzichten voor de Turkse hoofdindex en die van EUR/TRY.

 

Het korte termijn beeld van de Turkse index toont een afgeronde bodemformatie dat koersen weer opwaarts doet bewegen. In deze grafiek zijn paarse bogen weergegeven die een zogeheten positive reversal vormen. Dit patroon waarbij de koersen een hogere bodem maken en de corresponderende RSI bodems lager zijn geeft aan dat het koersdoel van de paarse formatie op 85.000 uitkomt. Nu, na deze week, is eenzelfde PR signaal afgegeven dat wederom op 85.000 uitkomt. Dit zegt ons dat dalingen gebruikt worden om te kopen en wanneer dit keer op keer gebeurt getuigt dat weer van een trend in opwaartse zin.

 

Op grotere schaal , tegen de achtergrond van de langere termijn, geldt dat het bereiken van de 85.000 leidt tot het einde van een belangrijke periode van wikken en wegen. De arceringen bij de signalen van de korte termijn zijn in deze grafiek weergegeven om het een en ander in perspectief te zetten. Het reiken naar 85.000 in de komende maanden leidt tot een afronding van een lange termijnbodempatroon met de potentie om tot 100.000 te reiken in de loop van 2015. De blauwe bogen geven aan dat het proces van lagere toppen en lagere bodems is omgekeerd in de loop van 2014. De rode horizontale lijn geeft aan dat koersen recent zelfs niet meer onder voormalige topniveaus willen zakken. Wat vroeger duur was heet nu goedkoop te zijn. Er stroomt dus weer geld naar Turkije. Dat vindt plaats met de volgende wisselkoersverwachtingen.

 

Het monetaire beleid heeft deels mazzel en deels de boel onder controle naar het zich laat aanzien. Mazzel komt voort uit de EURO-zwakte van de afgelopen maanden. Grip op de zaak blijkt uit de relatieve stabiliteit die de TRY in die periode heeft bereikt. De daling vanaf de paniektoppen van begin dit jaar hebben een 38,2% retracement betekend waarna de correctieve dalende trend is beëindigd. Bevestiging vinden we in de RSI die voor het eerst sinds tijden niet meer de Oversold wordt tijdens dalingen wat zegt dat eer geen overtuiging is om te dalen. Als gevolgtrekking uit deze analyse resulteren opwaartse koersdelen die aangeven dat de TRY zal verzwakken naar niveaus ruim boven de 3. Deze twee vooruitzichten samennemend is het dus zaak om bij investeringen in Turkije niet te vergeten het valutarisico af te dekken.

De wereld heeft de aandacht verlegd naar buurlanden en het besef groeit dat je niet om Turkije heen kunt als centraal punt in de aanpak van de verschillende regionale problemen. Dat brengt geldstromen met zich mee waar kapitaalkrachtigen aan verdienen terwijl de TRY-ontwaarding een groot deel van de bevolking hongerig zal houden en zal verleiden om veel waarde te hechten aan dingen als geloof, volk, vaderland, de vlag, het volkslied. Dat doet het goed op een lege maag en zet machthebbers die dat uitdragen steviger in het zadel. Dat dient weer de stabiliteit en dus de investeringen en zo is het cirkeltje rond. Tussendoor denken de machthebbers in Turkije, als je maar weet dat we belangrijk zijn en bemoei je voortaan met je eigen zaken. Iyi hafta sonu, prettig weekend voor nu.

Disclaimer

EREM + NIKKEN is een merknaam van LeoMont BV. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Onze analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor onze analyses wordt gebruikt. De waarden waarop onze analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van de E+N Portefeuilles die opgebouwd zijn uit ABNAMRO Turbo’s. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com