Nieuws/Financieel
919691
Financieel

iShares Core ETF’s bestrijken populairste markten tegen zeer lage kosten

Indextrackers met zeer lage beheerkosten die de belangrijkste aandelen- en obligatiemarkten in de wereld volgen, zijn ideaal voor lange termijnposities in de beleggingsportefeuille. De iShares Core ETF’s zijn precies met dat doel ontworpen.

Veel beleggers hangen een strategische of tactische benadering, of een combinatie van beide aan. In het geval van een strategische benadering wordt voor de portefeuille een strategische verdeling over diverse beleggingscategorieën gemaakt, die aansluit bij de financiële doelstellingen. Het doel is om met een buy & holdstrategie - beleggingen worden dan voor langere tijd in de portefeuille gehouden - vermogensgroei op de lange termijn te realiseren.  

Die ‘bankzitstrategie’ is mogelijk met kernbeleggingen met een houdbaarheidsdatum van drie tot vijf jaar - de gemiddelde periode van een marktcyclus - die tegen zeer lage beheerkosten bekende, breed samengestelde kwaliteitsindices volgen. Voorbeelden van zulke indices zijn de S&P 500 met de 500 grootste Amerikaanse aandelen, MSCI Emerging Markets Index die de ruim 800 meest verhandelde aandelen in opkomende markten bundelt of deBarclays Euro Treasury Bond index Barclays Euro Treasury Bond index, die 290 Europese staatsobligaties met verschillende looptijden bundelt.

Bouwstenen beleggingsportefeuille

iShares, de ETF-aanbieder van BlackRock, heeft veertien indextrackers beschikbaar voor beleggers, die als bouwstenen voor het strategische deel van een beleggingsportefeuille kunnen dienen. Het gaat om negen aandelen- en vijf obligatie-ETF’s die een brede en gediversifieerde blootstelling aan een beleggingscategorie geven. De ETF’s volgen bekende kwaliteitsindices die uit honderden effecten bestaan, genoteerd zijn in bekende en onder beleggers populaire markten zoals de Verenigde Staten, Japan, Europa of wereldaandelen.  

De totale kostenratio (TER) van iShares Core ETF’s varieert van 0,07% tot 0,20%. Dat is een vijfde tot de helft minder dan de 0,39% die particuliere beleggers in aandelenindextrackers gemiddeld jaarlijks betalen volgens opgave van Morningstar. Het op het oog geringe kostenverschil zorgt op de lange termijn voor een potentieel beter rendement. Wie duizend euro belegt tegen een gemiddeld rendement van 10% en een jaarlijkse TER van 1% bezit na dertig jaar 10.062 euro. Een TER van 1,5% zou hebben geleid tot een vermogen van 8.755 euro.

Kernbelegging

Volgens het hoofd iShares Nederland Gert-Jan Verhagen worden ETF’s steeds meer als kernbelegging gebruikt. Uit recent onderzoek van BlackRock onder 531 beleggers en 260 financiële adviseurs blijkt dat 40% van de beleggers indextrackers gebruikt voor het hart van de beleggingsportefeuille. 64% van de respondenten zegt ETF’s drie tot vijf jaar aan te houden. Als belangrijkste redenen worden opgegeven dat ETF’s goedkoop zijn in gebruik en waarde bieden op lange termijn.