Nieuws/Financieel
919692
Financieel

Beleggers gebruiken indextrackers voor de lange termijn

Indextrackers (ETF’s) raken steeds meer ingeburgerd in het beleggersuniversum, maar voor redelijk wat beleggers is het passief volgen van een index relatief nog altijd onbekend terrein. Wie al wel in ETF’s belegt doet dat vooral voor later.

Dat blijkt uit onderzoek van BlackRock, het moederbedrijf van iShares, met bijna een triljoen dollar onder beheer ‘s werelds grootste ETF-uitgever, onder 531 beleggers en 260 financiële adviseurs.

ETF’s lenen zich uitstekend voor tactische beleggingen, bedoeld voor snelle resultaten. Wie denkt dat de goudprijs gaat stijgen, kan tijdelijk beleggen in een goud-ETF. Toch gebruikt 40% van de beleggers indextrackers voor het hart van de beleggingsportefeuille. Dit fundament is niet bedoeld voor snelle koerswinst, tactisch handelen of de markt timen, maar heeft een houdbaarheidsdatum van drie tot vijf jaar: de gemiddelde periode van een marktcyclus. Met een uitgebalanceerde mix van aandelen- en obligatie-ETF’s en eventueel ook alternatieve beleggingen worden financiële doelen nagestreefd met risico-rendementsverhoudingen, waarbij de belegger zich comfortabel voelt.

Gezond hart

Een gezond hart bevat de juiste mix van beleggingen en blootstellingen, die zijn verworven tegen een aantrekkelijke prijs en met het potentieel om op lange termijn in waarde te vermeerderen. Hoe de markt zich ook gedraagt, de kern van de portfolio blijft onveranderd. Als die voor 60% uit aandelen en 40% obligaties bestaat, is herbalanceren noodzakelijk als bijvoorbeeld aandelen beter gepresteerd hebben dan obligaties, zoals in de eerste helft van 2014 het geval was. 

ETF’s worden vooral door beleggers gebruikt voor buy & hold, een strategie waarbij het de intentie is om de belegging gedurende een lange periode in portefeuille te houden. 64% van de respondenten geeft aan ETF’s drie tot vijf jaar aan te houden in de portfolio. Als belangrijkste redenen worden opgegeven dat ETF’s goedkoop zijn in gebruik en waarde bieden op lange termijn. ETF’s volgen een brede waaier aan effecten waardoor risico’s afnemen en het relatief eenvoudig  is om een goed gediversifieerde portfolio in te richten, bedoeld om het marktrendement te vangen tegen zo lage mogelijke kosten.

Kernbeleggingen

Indextrackers zijn de snelst groeiende financiële instrumenten voor kernbeleggingen. Meer dan de helft van de beleggers is ze in de afgelopen twee tot drie jaar meer gaan gebruiken. Een op de drie beleggers gaf aan ETF’s de komende twee a drie jaar in het hart van de beleggingsportefeuille te gaan gebruiken.