Nieuws/Financieel
919693
Financieel

'Petrobras kan SBM niet blijven weren'

De eerste berichten over de biedingen voor projecten van Petrobras geven aan dat het Braziliaanse oliebedrijf het zich niet kan veroorloven SBM Offshore buiten toekomstige tenders te houden. Dat concludeerde analist Quirijn Mulder van ING vrijdag.

SBM Offshore werd door Petrobras vanwege verdenkingen van omkoping uitgesloten van de biedingen op projecten voor twee olievelden. Volgens vakblad Upstream werd de eerste bieding gewonnen door Modec Schahin, dat een veel goedkoper aanbod op tafel legde dan zijn enige concurrent. In de visie van ING kan SBM veel scherpere prijzen bieden.

Het grote gat tussen de twee biedingen die Petrobras ontving, viel ook analist Dirk Verbiesen van KBC Securities op. Volgens hem stemt dit tot nadenken over het concurrentielandschap op het gebied van drijvende olieplatformen (fpso's).

Monaco

SBM meldde vrijdagochtend zelf de verkoop van zijn vastgoed in Monaco te hebben afgerond. Volgens ING en KBC verbetert de solvabiliteit van het bedrijf hierdoor licht. Beide banken hebben het aandeel van de maritiem dienstverlener op de kooplijst staan.

SBM Offshore noteerde vrijdag rond 10.15 uur in een vlakke AEX-index 0,4 procent in de min op 11,53 euro.