Nieuws/Financieel
919696
Financieel

Mooie nazomer lonkt voor Japanse aandelen

In een jaar tijd heeft de Japanse aandelenmarkt de metamorfose ondergaan van hoogvlieger naar een van de slechtst presterende beurzen ter wereld. Als de structurele hervormingen van premier Shinzo Abe doel treffen, lonkt echter een mooie nazomer voor Japanse aandelen.

Begin 2013 presenteerde Abe zijn drietrapsraket – Abenomics – om de economie aan te zwengelen en af te rekenen met bijna twee decennia van deflatie. Door in een keer een  krachtige cocktail op te dienen van monetaire verruiming, fiscale stimuleringsmaatregelen en structurele hervormingen werden aandelenkoersen gestuwd en verzwakte de yen ten opzichte van andere valuta. Tussen juli 2012 en januari 2014 steeg de Nikkei-index met 90%, en wilden steeds meer westerse beleggers een stukje Japan bezitten.

Het gros van de Abenomicsrally vond plaats in de eerste vijf maanden van 2013. In de tweede helft van het jaar keken beleggers de kat uit de boom, en verkochten zij bij gebrek aan rendement in het eerste kwartaal van dit jaar massaal hun aandelen. Voor die verkoopgolf zijn enkele redenen aan te wijzen. De centrale bank van Japan (Bank of Japan) draaide de geldkraan niet nog verder open zoals verwacht, de omzetbelasting werd in april dit jaar verhoogd en onder beleggers staken zorgen de kop op dat de derde fase van Abenomics zijn belofte niet kon inlossen.

Beurs van Tokio

In het eerste kwartaal van dit jaar was de beurs van Tokio samen met die van Rusland daardoor een van de slechtst presterende. Maar in het tweede kwartaal krabbelde de Nikkei index met een winst van 7,29% weer op, tegen 1,46% voor Europese aandelen. Ondanks die opmars behoren de waarderingen van Japanse aandelen nog altijd tot de laagste in de ontwikkelde wereld.

De winstgroei van Japanse aandelen is bovendien de hoogste in de ontwikkelde wereld. Een groot aantal  bedrijven dat is opgenomen in de  MSCI Japan heeft recordwinsten in de boeken gezet omdat door de zwakkere yen hun concurrentiekracht is verbeterd. Voor dit jaar zijn opnieuw bij veel bedrijven de winst- en omzetprognoses verhoogd.  Ook worden de investeringen opgevoerd, terwijl de winst van ondernemingen die op de binnenlandse markt leunen naar verwachting in de tweede helft van het jaar zal herstellen. Als deflatie plaatsmaakt voor inflatie stijgen verkoopprijzen, en worden Japanners aangespoord meer te gaan consumeren.

Hoe met ETF’s (indextrackers) beleggen in Japan?

  • iShares Nikkei 225 ETF: grote exporterende multinationals als Nissan, Toyota, Suzuki en Mitsubishi hebben door de verzwakking van de yen hun concurrentiepositie sterk verbeterd;
  • iShares MSCI Japan Small Cap ETF: de derde fase van Abenomics jaagt de lokale consumptie aan. Japanse smallcaps zijn sterk georiënteerd op de lokale markt;
  • iShares Core MSCI Japan IMI ETF: met 1.194 aandelen van largecaps, midcaps en smallcaps biedt deze ETF een dwarsdoorsnede van de Japanse aandelenmarkt

Katalysatoren

Op korte termijn zijn er voldoende katalysatoren aanwezig om Japanse aandelen een mooie nazomer te bezorgen. Een van de eerste was op 24 juni de 230 voorstellen, die premier Abe presenteerde om de economie aan te zwengelen. In de Financial Times schreef Abe dat deze zullen afrekenen met de ‘economische demonen die zijn land teisteren’. Een belangrijk voorstel dat de winst per aandeel zal stuwen, is een belastingverlaging voor bedrijven in 2015. Ook het voornemen van het Government Pension Investment Fund (het grootste pensioenfonds ter wereld) om meer in Japanse aandelen te beleggen en de verwachting onder een ruime meerderheid van de analisten dat Bank of Japan dit jaar overgaat tot nieuwe monetaire maatregelen kunnen positief uitwerken op koersen.

Japanse beleggers zijn optimistisch over dit jaar, blijkt uit een poll van Eurkeahedge en AIMA Japan. Ondanks een moeilijke start dit jaar voor aandelen verwacht 72% dat Abenomics net als vorig jaar zijn vruchten zal afwerpen voor aandelen. 72% van de ondervraagden ziet de Nikkei index dit jaar boven de 15.000 punten eindigen, de helft van deze groep rekent op een slotstand van meer dan  20.000 punten bij het ontkurken van de champagne. Begin juli koerst deze belangrijke  graadmeter van Japanse aandelen net iets boven de 15.000 punten.

Japanse aandelenmarkt

De Japanse aandelenmarkt staat niet op zichzelf. Externe factoren als het taperen door de Federal Reserve, economische ontwikkelingen in de Verenigde Staten en prestaties van opkomende markten drijven ook de koersen. Volgens BlackRock, het moederbedrijf van ’s werelds grootste ETF-aanbieder iShares, biedt het welslagen van de derde fase van Abenomics beleggers echter de grootste kansen. “Structurele hervormingen zijn de enige vluchtweg uit bijna twee decennia deflatie en onbestendige economische groei,"aldus de vermogensbeheerder in zijn outlook voor de tweede helft van 2014.