Nieuws/Financieel
919741
Financieel

‘Damrak opent licht hoger’

De effectenbeurs aan het Amsterdamse Damrak opent vrijdag waarschijnlijk licht hoger. Ook de andere Europese beurzen zullen met kleine winsten beginnen. Naast de crisis in Oekraïne gaat de aandacht vooral uit naar de inflatiecijfers uit de eurozone, die later op de ochtend bekend worden gemaakt.

SBM Offshore liet vrijdag weten klaar te zijn met de verkoop van zijn vastgoed in Monaco. Het laatste van de drie gebouwen is verkocht voor circa 62 miljoen dollar. Dat resulteert in een boekwinst voor de dienstverlener aan de olie- en gasindustrie van 58 miljoen dollar.

Eurocommercial Properties maakte de jaarresultaten bekend. De vastgoedonderneming wist de resultaten in het afgelopen gebroken boekjaar te verbeteren. Ook werd het dividend verhoogd.

AkzoNobel

Verf- en chemieconcern AkzoNobel kondigde donderdag na sluiting van de beurs aan de structuur van het onderdeel Performance Coatings te gaan vereenvoudigen. De kosten van de ingreep vallen binnen de eerder geraamde herstructureringskosten voor dit jaar van tenminste 250 miljoen euro.

De belangrijkste aandelenmarkten in het Verre Oosten gingen vrijdag licht omlaag. In Tokio eindigde de Nikkei 0,2 procent in de min. De Japanse beurs verwerkte een reeks van cijfers, waaruit bleek dat de Japanse economie in juli nauwelijks aan kracht heeft gewonnen.

VS

De aandelenhandel in New York stond donderdag in het teken van twee factoren die tegen elkaar inwerkten. Enerzijds zorgden berichten dat Russische troepen met de separatisten strijden tegen het Oekraïnse leger voor druk op de koersen. Anderzijds was een verhoogde raming van de economische groei in de VS een pluspunt voor de handel.

De Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent lager op 17.079,57 punten. De S&P 500 daalde 0,2 procent tot 1996,74 punten en de Nasdaq moest 0,3 procent terug tot 4557,70 punten.

Europa

Op de Europese aandelenmarkten heerste donderdag enige nervositeit over de vraag of de ECB nu wel of niet met extra steunmaatregelen komt. De AEX in Amsterdam sloot 0,3 procent lager op 412,14 punten en de MidKap-index daalde 1 procent tot 609,78 punten. De graadmeters in Londen en Parijs leverden respectievelijk 0,4 en 0,7 procent in, terwijl de DAX in Frankfurt 1,2 procent verloor.

De euro was vrijdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3166 dollar waard, tegen 1,3176 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 94,77 dollar per vat. Een vat Brentolie kostte 0,3 procent meer, op 102,78 dollar.