Nieuws/Financieel
921051937
Financieel

Nasdaq piekt om coronavrees; Tesla hoogvlieger

NEW YORK (AFN) - De technologiegraadmeter Nasdaq steeg maandag naar een nieuw record op de aandelenbeurzen in New York. De andere hoofdgraadmeters moesten terrein prijsgeven nadat vrijdag nog recordniveaus werden behaald. Beleggers op Wall Street blijven in afwachting van een akkoord in het Amerikaanse Congres over een nieuw coronasteunpakket waar al maanden over wordt onderhandeld.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,5 procent lager op 30.069 punten. De brede S&P 500 zakte 0,2 procent tot 3691 punten, maar de Nasdaq won 0,5 procent naar een piek van 12.519 punten.

Apple kreeg er 1,7% bij. Chipconcern Intel ging 4 procent omlaag na berichten dat Apple werkt aan eigen chips voor de Mac-computers.

Tesla zette de opmars hard voort met een koerssprong van 7,1% naar een record van $641,76 na het nieuws dat het aandeel in zijn geheel in de S&P 500 wordt opgenomen. De beurswaarde van de fabrikant van elektrische wagens kwam daarmee voor het eerst boven de $600 miljard.

De markten bleven gespitst op ontwikkelingen rond het nieuwe steunpakket om de Amerikaanse economie door de crisis te loodsen. Nu het aantal coronabesmettingen en coronadoden in de VS gestaag blijft toenemen, rekenen beleggers erop dat politici nu eindelijk bereid zijn om een compromis te sluiten. Daarbij worden de strijdende partijen ook geconfronteerd met de deadline van 11 december. Voor die tijd moet een wetsvoorstel over overheidsuitgaven zijn goedgekeurd om te voorkomen dat de overheid op slot gaat.

Pfizer (plus 2,3 procent) stond wederom in de belangstelling. Volgens autoriteiten in India is de farmaceut een versnelde goedkeuringsprocedure begonnen om het coronavaccin toegelaten te krijgen in het land. Later deze week komt een speciaal panel in de Verenigde Staten bijeen om te bepalen of het middel versneld mag worden goedgekeurd voor gebruik. De Duitse biotechnoloog en samenwerkingspartner van Pfizer bij het vaccin BioNTech ging 4,8 procent vooruit in New York.

Oliesector

In de oliesector waren rode cijfers te zien, met minnen voor ExxonMobil, Chevron en ConocoPhillips tot 3,3 procent. Vliegtuigfabrikant Boeing won 2,4 procent na een koopadvies door UBS.