Nieuws/Financieel
921494
Financieel

Driehoek in goud

Als we het technische plaatje van de goudprijs bekijken dan valt op dat hij laatste maanden binnen een symmetrische driehoek beweegt. Vanaf de maarttop van 1.388 is namelijk een dalende toppenlijn te trekken en vanaf de januaribodem (1.180) een stijgende bodemlijn.

De handelsruimte (bandbreedte) wordt dan ook steeds smaller en de goudprijs zal op een gegeven moment een uitbraak moeten forceren. De stijgende bodemlijn is momenteel te vinden bij 1.274. Deze bodemlijn werd gisteren getest en zolang deze niet neerwaarts wordt gebroken, lijkt een volgende hogere bodem in de maak te zijn.

Overigens ligt hier vlak onder nog een sterke horizontale steunzone tussen de 1.265 en 1.275. Daarin ligt als eerste een voormalige gap die meerdere keren is getest (als bodem dan wel als top). Daaronder ligt bij 1.241 de vorige bodem van juni. Maar als de stijgende bodemlijn neerwaarts wordt gebroken, evenals de zone tot aan de 1.265, dan lijkt de neerwaartse druk weer toe te nemen en kan de goudprijs richting lagere niveaus. Als echter de goudprijs in de komende week hierboven weet te bodemen, houd ik juist rekening met een stijging in de komende tijd.

 

De eerste belangrijke weerstand ligt bij de sinds maart dalende toppenlijn van nu 1.322. Vlak daarboven ligt bij 1.330 een zware horizontale weerstand. De genoemde horizontale weerstand kan overigens nog steeds deel uitmaken van een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon (positief patroon). Een doorbraak door de weerstandzone 1.322 – 1.330 zou een krachtig koopsignaal betekenen in het middellangetermijnbeeld en de weg vrijmaken voor een beweging naar de top van 1.388 of zelfs de 1.425.

Bas Heijink (1974) is vijftien jaar werkzaam bij de ING. De meeste tijd hiervan als Senior Trader binnen de Centrale Tradingdesk. Sinds de start van het ING Investment Office in 2008, is hij hier werkzaam als Senior Technisch Analist en verantwoordelijk voor de visie op basis van technische analyse.

Disclaimer