Nieuws/Financieel
922263
Financieel

Standard Chartered weer beboet in VS

De Britse bank Standard Chartered moet opnieuw boeten voor dubieuze transacties die klanten hebben uitgevoerd. Een schikking met toezichthouders in New York kost de bank 300 miljoen dollar (225 miljoen euro), terwijl voorlopig van bepaalde activiteiten moet worden afgezien, werd dinsdag gemeld.

Standard Chartered kreeg in 2012 al een boete van 667 miljoen dollar van Amerikaanse toezichthouders, omdat de bank in de voorafgaande jaren sancties tegen onder meer Iran zou hebben overtreden. De bank werd daarbij opgedragen om zijn controles op transacties van klanten te verscherpen, maar zou daar niet genoeg vorderingen bij hebben gemaakt.

Naast de nieuwe boete moet de bank voorlopig afzien van het afhandelen van transacties van klanten met een hoog risicoprofiel in Hongkong en de Verenigde Arabische Emiraten.

Standard Chartered gaf in een reactie aan het te betreuren dat de systemen die het witwassen van geld in New York moeten tegengaan nog altijd niet op orde zijn. Volgens de bank wordt er met de ,,grootst mogelijke urgentie'' gewerkt aan verbetering, zodat aan alle opgelegde eisen kan worden voldaan.