Nieuws/Financieel
922300
Financieel

Vooruitblik: 'Ahold ziet winst en omzet dalen'

Ahold heeft opnieuw een matig kwartaal achter de rug, waarin de omzet en winst afnamen ten opzichte van een jaar eerder. Dat voorspellen analisten in een vooruitblik op de cijfers die het supermarktbedrijf donderdag om 6.45 uur publiceert.

De analisten verwachten gemiddeld dat de omzet in het tweede kwartaal met 3,5 procent is gedaald tot 7,5 miljard euro. De nettowinst ging naar verwachting met 17 procent achteruit tot 172,6 miljoen euro.

Analist Pascale Weber van KBC wees in een vooruitblik op de negatieve wisselkoerseffecten, die de resultaten van Ahold drukken. Daarbij werkten vooral de ontwikkeling van de dollar en de Tsjechische kroon nadelig uit voor Ahold. Verder staat het marktaandeel in Nederland volgens Weber aanhoudend onder druk. In de Verenigde Staten stabiliseerden de vergelijkbare verkopen in de visie van de analist.

Patrick Roquas en Karel Zoete van Rabobank spraken van een matig kwartaal voor Ahold. De vergelijkbare verkopen in Nederland gingen daarbij volgens hen, ondanks de vele acties rond bijvoorbeeld het WK voetbal, met bijna 2 procent omlaag. Inclusief de nieuwe vestigingen van C-1000 en gecorrigeerd voor de nieuwe btw-regels rond tabak en de nadelige timing van Pasen denken de analisten dat het aandeel op de thuismarkt met 0,4 procentpunt is gezakt, tot 5,1 procent.

KBC verwacht een onderliggend bedrijfsresultaat (ebit) van 290 miljoen euro, terwijl Rabo dat resultaat 6 miljoen euro hoger inschat. In het tweede kwartaal kwam de onderliggende operationele winst nog uit op 338 miljoen euro.

Ahold gaf bij de resultaten van de eerste 3 maanden van 2014 al aan dat de marktomstandigheden in het tweede kwartaal niet zouden verbeteren. Het concern voorspelde verder dit jaar bijna 300 miljoen euro aan besparingen te kunnen realiseren.