Nieuws/Financieel
922447
Financieel

Value8 neemt belang in Belgisch fonds Sucraf

Investeringsmaatschappij Value8 heeft een belang van 26 procent genomen in het Belgische beursfonds Sucraf. Dat meldde het bedrijf dinsdag. Value8 neemt het belang over van grootaandeelhouder Sopex en met deze groep verbonden personen in Sucraf. Financiële details over de transactie werden niet gemeld.

Sucraf is een beursgenoteerde vennootschap zonder actieve operationele activiteiten. Wel heeft het bedrijf een belang in Sucki, een Congolese suikerrietonderneming die in 2011 volgens Value8 op onwettige wijze door de Congolese staat werd onteigend. Wel is dit belang en de mogelijke claim op de Congolese overheid afgewaardeerd.

Sopex meldde in april van dit jaar dat het de kosten van Sucraf niet langer alleen wilde dragen en deed een voorstel van ontbinding van de vennootschap. Value8 heeft daarop het belang van Sucraf, bestaande uit aandelen, winstbewijzen en een vordering op Sucraf, overgenomen.

Prijs

De prijs die Value8 voor de vordering betaalt, ligt volgens de investeringsmaatschappij ver beneden de waarde van die vordering. Ook de aandelen zijn volgens Value8 verkregen voor een prijs die lager is dan de beurskoers, maar boven de laagste koers van 2014. Dat was in februari toen het aandeel Sucraf op de beurs in Brussel een waarde noteerde van 14 cent.

Value8 heeft naar eigen zeggen niet het voornemen een bod op de resterende aandelen Sucraf uit te brengen.

Belang zonder activiteiten

Volgens topman Peter Paul de Vries van Value8 is het niet voor het eerst dat zijn bedrijf een belang neemt in een vennootschap zonder activiteiten. Als voorbeeld noemde hij het beursfonds van SnowWorld. De invulling van activiteiten in het fonds van Sucraf duurt volgens De Vries nog zeker 6 maanden tot 2 jaar. ,,Eerst zal de structuur van het fonds worden aangepast", verduidelijkte hij.

De Vries verwacht voorlopig ook niet dat de vordering die het bedrijf heeft overgenomen van Sopex snel wordt terugbetaald. Het ontbreekt Sucraf momenteel aan de middelen om aan die verplichting te voldoen, aldus de topman.