Nieuws/Financieel
924689256
Financieel

Winst ASML duwt AEX 2% hoger

De AEX is maandag na een versnelling opwaarts tot bijna 665 punten gesloten. Chipmachinemaker ASML eindigt bovenin, met Unibail, Arcelor en KPN. Financiële waarden boeken stevige winst. De inflatie- en renteangst is afgenomen. Midkapper PostNL blinkt uit na zijn cijferpublicatie.

De AEX sluit 2,1% hoger op 664,58 punten. De AMX klimt 1,7% naar 995,23 punten.

De Britse FTSE 100, de Duitse DAX en de Franse CAC 40 stijgen respectievelijk 1,6%, 1,6% en 1,7%.

De Britse economie vertoont volgens de laatste cijfers een groeiversnelling. De Europese inkoopmanagersindex voor haar industrie steeg, volgens Markit-cijfers, van 54,8 in januari naar 57,9 indexpunten in februari.

In New York stijgt de Dow Jones 2,1%, de Nasdaq 2,4% en de S&P 500 staat 2,3% hoger.

Rentestijging afgekoeld

Dat optimisme zit vooral in een afkoeling van de rentestijging voor staatsobligatierentes in de VS. De 10-jarige rente in de VS staat nu op 1,434%, dankzij 2 basispunten stijging.

Nadat donderdag een hoogste niveau in de afgelopen twaalf maanden van 1,55% werd neergezet. De Fed zegt de komende twee jaar geen noodzaak voor renteverhoging te zien. Maar beleggers proberen volgens ING hoever ze kunnen gaan in het afdwingen van een hogere vergoeding of yield voor aankoop van staatsobligaties.

De Treasury ETF, maatstaf voor handel in Amerikaanse staatsschuld, zag de grootste uitstroom aan kapitaal in vijftig dagen.

Tech veert op

Vooral technologieaandelen hebben last van een hogere rente, omdat hun toekomstige winsten dan een lagere waarde hebben.

Dat het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden akkoord is gegaan met de $1900 miljard aan extra coronanoodsteun helpt het sentiment ook. Evenals de goedkeuring van het vaccin van de Leidse farmaceut Janssen voor de Amerikaanse markt.

Hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen waarschuwt voor onderschatting van de Amerikaanse arbeidsmarkt. Die heeft bij vorige inzinkingen, zoals van augustus tot oktober vorig jaar, veel veerkracht getoond. Zij is een mogelijke verklaring voor de sterke aandelenbeurzen in de VS. ,,De banenmotor kan weer aanslaan”, zegt Aben.

Financials leiden

Bij de Nederlandse hoofdfondsen eindigt winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield met herstel tot 4,8% winst bovenaan.

Staalmaker ArcelorMittal wordt 3,4% duurder naast chipmachinemaker ASML.

KPN, met 26,29 miljoen stuks veruit het meest verhandeld, volgt met 3,3% koersstijging.

,,KPN en energiebedrijven hebben normaal een hoog dividendrendement. Als die marktrentes weer wat dalen, krijgen zij relatief meer waarde”, noemt marktanalist Simon Wiersma van ING als een mogelijke verklaring.

Andere index-zwaargewichten als Shell (+1,9%) stutten de opmars. Noordzee-olie werd 0,4% duurder tot $64,85 per vat.

Biotechnologiebedrijf Galapagos wint 2,4%. Topman Onno van de Stolpe verklaarde eind vorige week tegenover De Telegraaf bij een falen van zijn ontwikkelingsprogramma Toledo op te zullen stappen.

Tech-investeringsfonds Prosus stijgt 2,1%. Het krijgt een koersdoelverhoging van Deutsche.

Speciaalchemiebedrijf DSM houdt 2,3% winst. Het won een patentzaak tegen Anhui Tiger. Dat mag, als gevolg van de uitspraak van het Chinese Hooggerechtshof, per direct geen gebruik meer maken van een patent van DSM.

Wolters Kluwer stijgt 0,5%, na een adviesverhoging door de Amerikaanse bank Goldman Sachs.

PostNL profiteert

Bij de middelgrote fondsen gaat staal ook meer voorop: roestvaststaalmaker Aperam stijgt 4,7%.

PostNL sluit, met 13,8 miljoen verhandelde aandelen, 3,7% hoger af. Het postbedrijf wist de winst vorig jaar nog sterker te verhogen dan gedacht en toont zich positief voor dit jaar. ING ziet zich hierin gesterkt in zijn koopadvies.

Biotechnologiebedrijf Pharming, dat woensdag met zijn kwartaalcijfers naar buiten treedt, stijgt 3,9%.

Vopak wint 0,8%. Kepler Cheuvreux heeft het tankopslagbedrijf van de verkooplijst gehaald.

Wil je de DFT Nieuwsbrief voortaan iedere ochtend automatisch via de mail ontvangen? Dan kan je je hier gratis aanmelden.