Nieuws/Financieel
926441
Financieel

Zes opties voor Imtech

Imtech gaat gebukt onder €1,040 miljard schuld. Liefst €997 miljoen daarvan is rentedragend, waardoor elke euro die eventueel verdiend wordt, meteen verdampt. De beurskoers van het aandeel daalde sinds de all time high van oudjaarsdag 2010 van €11,31 tot onder de 50 eurocent vanmorgen. Imtech probeert uit alle macht om zijn schulden in ieder geval terug te brengen naar het niveau van €400 miljoen, zoals afgesproken met de banken. Wat zijn de opties daartoe nog voor de noodlijdende technisch dienstverlener, nu er geen kasstroom meer overblijft om de schulden mee te verlagen?

 

  1. Verkoop van de ICT-divisie. Dit moet in het derde kwartaal worden afgerond. Imtech hoopt op een zo hoog mogelijke opbrengst, maar kopers zijn zich bewust van de nood. Ze zullen voor een dubbeltje op de eerste rang proberen te zitten. De vraag is ook, hoeveel interesse er is. Tot op heden is helemaal niets uitgelekt over het mogelijke aantal bieders dat een vrijblijvend eerste ronde bod overweegt, of al gedaan heeft. Ook is het dus niet bekend, of er überhaupt iemand in de boeken wil kijken van de ict-divisie, om het uiteindelijk te kopen. De opbrengst wordt bovendien heel grof op €300 miljoen geschat, zodat alleen de verkoop van deze divisie niet toereikend is.
  2. Hoewel Imtech altijd ontkende zelf afscheid te willen nemen van deze divisie, is eerder gepolst door derden, of er een casus te maken viel voor de verkoop van Imtech Marine. Het is ook aangeboden bij ten minste twee kopers.
  3. Een (claim)emissie wordt alom verwacht, maar met een beurskoers van enkele dubbeltjes, is er een enorme hoeveelheid aandelen nodig. Die zullen tegen forse kortingen in de markt moeten worden gezet, om de emissie te laten slagen. Met een huidige marktkapitalisatie van €214 miljoen, is een verwatering van 100 tot 200% voor de zittende aandeelhouders niet ondenkbaar.
  4. Een combinatie van bovenstaande maatregelen. Daarmee zou indien alles meezit het schuldenniveau voldoende verlaagd kunnen worden.
  5. Steeds meer betrokkenen en marktkenners reppen steeds luider over het omzetten van schuld in aandelen. ING, Rabobank, Commerzbank, RBS en in mindere mate ABN Amro zijn de grootste houders van de ruim €1 miljard schuld. Zij zouden dan in een klap grootaandeelhouders worden. Verwatering voor zittende aandeelhouders kan ruim 400% zijn. Voor de banken zou dit tevens hun blootstelling aan Imtech afbouwen, wat met het oog op de Europese bankenstresstest van oktober (Asset Quality Review) misschien nog een ander voordeeltje heeft.
  6. Een beursexit, aan de hand van private equity. Een witte ridder. Onderliggend is Imtech nog altijd een schitterend bedrijf. Maar wie wil een partij overnemen, met zoveel schuld? Private equity is tot nu toe nog niet serieus in beeld, maar wellicht verandert dat, als de andere opties mislukken. Een partij die wellicht kunnen helpen, is de private equity investeringsarm van Rabobank, Rabo Capital. Die redde eerder in een soortgelijk geval scheepsbouwer IHC Merwede.

Bekijk ook DFT TV: Na belegger ook werknemer offeren?