Nieuws/Financieel

Bedrijvenpark in Hellevoetsluis van start

Projectontwikkelaar Hans Borstlap beleefde spannende jaren in de crisis.

Projectontwikkelaar Hans Borstlap beleefde spannende jaren in de crisis.

Richard Mouw

Hellevoetsluis - Twaalf jaar geleden verkocht de familie Borstlap haar bedrijf in bevestigingsmaterialen met 1600 medewerkers. Nog steeds prijkt de familie in de nationale rijkenlijst. Hans Borstlap kocht van zijn aandeel onder meer 64 hectare grasland bij Hellevoetsluis, om daar een bedrijventerrein te vestigen. Het succes liet lang op zich wachten.

Projectontwikkelaar Hans Borstlap beleefde spannende jaren in de crisis.

Projectontwikkelaar Hans Borstlap beleefde spannende jaren in de crisis.

Richard Mouw

Al in 2003 kocht de in België wonende zakenman zijn eerste lapje grond van een boer, vertrouwend op een provinciale ’structuurvisie’ waarin het gebied was aangewezen als mogelijk bedrijventerrein. „Toen kwamen er andere boeren op mij af, en kerkgenootschappen, met de vraag of ik ook hun terrein wilde kopen”, vertelt Borstlap naar aanleiding van de officiële start donderdag van de verkoop van kavels op dit nieuwe bedrijventerrein Kickersbloem 3.

De gemeente Hellevoetsluis werkte van harte mee en bezit zelf dertig hectare van het nieuwe bedrijventerrein, waarmee het totale oppervlak op 94 hectare komt. Daarmee is Kickersbloem 3 in de regio de grootste ontwikkeling na de Tweede Maasvlakte. Daar is nog 400 hectare grond onbenut.

Bijna leek Borstlaps investering in rook op te gaan, toen de financiële crisis in 2007 keihard toesloeg. Borstlap: „Toen ben ik heel nerveus geworden. Ik had een groot aantal gronden gekocht en veel aankoopovereenkomsten getekend. Eigenlijk had het bedrijfsterrein tussen 2010 en 2012 klaar moeten zijn. Banken werden ook nerveus. Een bank ging er zelfs vandoor. Dan moet je zelf je portemonnee trekken of er tussenuit knijpen, maar dat is niet echt iets voor mij. Ook de gemeente begon te aarzelen. Het bestemmingsplan werd pas in november vorig jaar definitief”, aldus Borstlap, die ook in Belgisch zorgvastgoed investeert. Hij is direct over de grens geen onbekende, als voorzitter van Koninklijke Hockeyclub Dragons uit Brasschaat.

Een deel van de vertraging komt door de tegenstand die projectontwikkelaars doorgaans ondervinden van omwonenden en uit de lokale politiek. Tot Borstlaps grote verbazing stapte niemand naar de Raad van State om bezwaar te maken tegen het nieuwe bestemmingsplan. „Het advocatenteam stond al klaar. We dachten dat het nog minimaal een jaar zou kosten.”

De kick-off van het bedrijventerrein gaat gepaard met een lezing van oud-minister Willem Vermeend over nieuwe economie en demonstraties met drones en robot Pepper. Borstlap: „Primair wil ik gewoon grond verkopen, maar ik wil graag hoogwaardige bedrijven.” De prijs is omstreeks €200 per vierkante meter.

Al zeven hectare grond is gereserveerd door onder meer logistieke- en productiebedrijven. De grondlegger verwacht meer dan voldoende interesse. „De omgeving zit stampvol. In de regio Hellevoetsluis heb je ook veel goed geschoolde arbeidskrachten.” Het bedrijvenpark zou volgens Borstlap 2500 tot 3500 banen kunnen opleveren

Voorlopig zie je alleen grasland. De eerste schop gaat in januari volgend jaar in de grond. „Dan leggen we wegen aan en een brug over een kanaal. Er gaat naar schatting €40 miljoen in de infrastructuur zitten.” Rond 2024 moet het bedrijventerrein af zijn.