Nieuws/Financieel
930277196
Financieel

Lager einde Wall Street in maand met grote kooplust

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen in New York lieten maandag een negatief beeld zien. Beleggers op Wall Street namen wat winsten op de laatste handelsdag van de sterke beursmaand november. De stemming op de financiële markten werd de afgelopen tijd gesteund door de hoop op coronavaccins.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,9 procent lager op 29.639 punten. Eerder deze maand brak de Dow nog voor het eerst door de grens van 30.000 punten. De brede S&P 500 zakte 0,5 procent tot 3621,8 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq daalde 0,1 procent op 12.198 punten. Per saldo hebben de belangrijkste graadmeters in november zeer goed gepresteerd. De Dow werd deze maand bijna 12% hoger gezet. De S&P schoot 10,8% omhoog en de Nasdaq kreeg er zelfs 11,8% bij.

Farmaceut Moderna kondigde aan goedkeuring aan te vragen voor zijn coronavaccin in de Verenigde Staten en de Europese Unie. Dat doet het Amerikaanse bedrijf nadat de werkzaamheid ook na een uitgebreide analyse is gebleken. Het vaccin is voor 94,1 procent effectief en er zijn nauwelijks ernstige bijwerkingen. Het aandeel Moderna sprong ruim 20 procent omhoog.

S&P Global (plus 3,1 procent) stond eveneens in de schijnwerpers. Het bedrijf achter kredietbeoordelaar S&P maakte bekend 44 miljard dollar te willen betalen voor marktonderzoeker IHS Markit. De deal wordt volledig in aandelen afgehandeld. Als de overname door toezichthouders wordt goedgekeurd worden twee van de grootste aanbieders van data op Wall Street samengevoegd.

Veder ijlde koopjesfestijn Black Friday na op de beursvloer. De verkopen op de dag zelf bleven achter bij de verwachtingen. De vrees voor het virus maakte dat minder koopjesjagers zich in de winkel waagden. Winkelbedrijven als Macy's, Kohl's en Best Buy daalden tot 3,9 procent. Amazon leverde 0,9 procent in.

De maker van elektrische voertuigen Nikola kelderde bijna 27 procent. Nikola en autoconcern General Motors (GM) hebben een eerder overeengekomen samenwerkingsdeal aangepast. Daardoor neemt GM toch geen aandelenbelang in Nikola en wordt er geen gezamenlijke elektrische pick-up truck gebouwd. GM verloor 2,7 procent.

Verder ging de aandacht uit naar de oliesector, nu landen van oliekartel OPEC en bondgenoten (OPEC+) praten over het al dan niet verlengen van de afspraken over productiebeperkingen. Vooruitlopend op die beslissing zakte de olieprijs maandag weg nadat eerder de hoogste stand in maanden werd bereikt. Oliebedrijven als Chevron, Occidental Petroleum, ExxonMobil en ConocoPhillips werden tot 7,5 procent lager gezet.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd