Nieuws/Financieel
932489
Financieel

'Rusland kan sancties weerstaan'

Russische bedrijven en banken hebben voldoende financiële reserves om de Amerikaanse en Europese sancties tegen Rusland de komende tijd het hoofd te kunnen bieden. De sancties zullen de economische uitdagingen voor Rusland wel verder vergroten. Dat schrijft kredietbeoordelaar Moody's in een rapport over de gevolgen van de westerse sancties tegen Rusland.

Volgens Moody's zullen de sancties niet spoedig tot liquiditeitsproblemen zorgen voor Russische bedrijven en banken omdat hun buffers groot genoeg zijn. Wel moeten de komende 18 maanden veel schulden worden afgelost, maar de bedrijven en banken hebben voldoende geld om hun verplichtingen vrijwel geheel na te komen, stelt de kredietbeoordelaar.

Daar staat tegenover dat de sancties voor extra druk op de Russische economie zullen zorgen, die al flink te lijden heeft onder de crisis rond Oekraïne. Als de crisis en de sancties lang blijven duren, kunnen de reserves aan buitenlandse valuta en de financiële positie van Rusland verder worden ondermijnd, aldus Moody's.