Nieuws/Financieel
93256894
Financieel

Boeing steelt show op veerkrachtig Wall Street

De aandelenbeurzen in New York hadden maandag de wind aardig in de rug, waarmee duidelijk terrein werd teruggewonnen na de forse minnen op vrijdag.

De Dow-Jonesindex eindigde 2,3 procent hoger op 25.5087 punten. De brede S&P 500 steeg 1,3 procent tot 3049 punten en technologiebeurs Nasdaq won 1,2 procent tot 9874 punten.

Uit de huizenmarkt in de VS kwam gunstig nieuws. Het aantal in behandeling genomen woningverkopen in de Verenigde Staten schoot met 44,3% omhoog in vergelijking met een maand eerder, de sterkste stijging ooit.

Boeing is begonnen met testvluchten van de 737 MAX om een nieuwe certificatie te krijgen. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA gaf het bedrijf daarvoor zondag toestemming. De toestellen van dat type werden meer dan een jaar aan de grond gehouden na twee crashes, met in totaal 346 doden. Problemen met het besturingssysteem speelden een beslissende rol bij het neerstorten. Die zouden nu zijn opgelost. Het aandeel schoot 14,4 procent omhoog.

Verder staat Facebook (plus 2,1 procent) nog altijd in de belangstelling nu steeds meer adverteerders geen heil zien in reclames via de sociale netwerken van het bedrijf. De klagers vinden dat Facebook te weinig doet om polarisatie en haatdragende taal op zijn platformen te stoppen. Ook Twitter (plus 2,8 procent) staat om die reden in de schijnwerpers. Facebook zegt scherper op racistische reclames te gaan letten en problematische berichten van politici van een label te gaan voorzien. Onder meer koffieketen Starbucks en drankenbedrijf Diageo stopten hun campagnes.

Cosmeticamaker Coty tekende een koerswinst van ruim 13 procent op. Het bedrijf nam een belang in het schoonheidslabel van realityster Kim Kardashian. Coty koopt 20 procent van de aandelen van KKW voor een bedrag van 200 miljoen dollar.

Fitnessketen Planet Fitness zakte 3,4 procent na berichten over een mogelijke grote uitbraak van het coronavirus bij een sportschool van het bedrijf in West Virginia.

Schaliegasproducent Chesapeake Energy maakte bekend uitstel van betaling te hebben aangevraagd. Het bedrijf, dat in de problemen kwam door de lage olie- en gasprijzen van de laatste maanden, hoopt zo zijn financiën op orde te kunnen brengen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo