Financieel/Geld
932900098
Geld

Werkstress kost ruim €3 miljard per jaar

Meer dan een miljoen werknemers hebben burn-outklachten.

Meer dan een miljoen werknemers hebben burn-outklachten.

Groningen - In ruim een op de drie gevallen van ziekteverzuim wordt werkdruk of werkstress als reden gegeven. Er zijn maar liefst 1,3 miljoen werknemers met burn-outklachten dit jaar, en de kosten daarvan voor werkgevers zijn gestegen naar €3,1 miljard per jaar.

Meer dan een miljoen werknemers hebben burn-outklachten.

Meer dan een miljoen werknemers hebben burn-outklachten.

Dat blijkt uit onderzoek van TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

„Maatregelen om werkstress en uitval tegen te gaan blijven dus hard nodig, zeker nu de werk- en leefsituatie voor veel mensen als gevolg van de coronacrisis zo drastisch is gewijzigd” stelt Dorothé van den Aker die namens Oval, brancheorganisatie van arbodiensten, de landelijke Week van de Werkstress coördineert. Deze vindt van 16 tot en met 20 november plaats.

Zorg en onderwijs

Vooral in de sectoren onderwijs, ict en zorg hebben werknemers vaak burn-outklachten. Hier heeft ongeveer een op de vijf werknemers daar last van.

„Juist de publieke sectoren die tijdens de coronacrisis zo’n belangrijke rol spelen staan onder druk”, concludeert Van den Aker, die zich vooral zorgen maakt over de werknemers in zorg en onderwijs, die in de tweede coronagolf mogelijk emotioneel uitgeput kunnen raken.

Balans

Het thuiswerken heeft niet tot een verbetering in de balans tussen werk en privé geleid, blijkt uit het onderzoek. Ongeveer een op de tien werknemers geeft aan dat werk en privéleven niet in balans zijn.

Van de thuiswerkers heeft 12% moeite om zich te concentreren: dit is twee keer zoveel als bij mensen die op locatie werken. Ook alleenwonenden hebben moeite met thuiswerken.