934003
Financieel

Bomvolle week voor de boeg

Het is te hopen dat beleggers dit weekend een beetje hebben uitgerust, want er is genoeg te doen op de effectenbeurzen komende week. Niet alleen zet het cijferseizoen op volle kracht door, ook de macro-economische agenda is bomvol.

Afgelopen week was de bedrijvenagenda al behoorlijk gevuld. En zoals te doen gebruikelijk viel de rapportage van het ene bedrijf wat beter dan van het andere op Beursplein 5. Zo werden TenCate (+6% over de hele week) en AkzoNobel (+5,5%) beloond voor hun kwartaalcijfers. De cijfers van ASMI (-3,9%) vielen daarentegen minder in de smaak.

Komende week zal het waarschijnlijk niet anders zijn. Net als afgelopen week zullen vooral de vooruitzichten zijn waar de markt op let. Zo durfde TomTom het afgelopen week aan om de verwachting voor de winst en omzet dit jaar op te schroeven en dat leverde het navigatiebedrijf over de hele week 3,6% koerswinst op.

Ook komende week kunnen beleggers - voor zover ze niet op vakantie zijn - hun borst natmaken. Van de AEX-fondsen doen TNT Express (maandag), KPN, Wolters Kluwer (beide woensdag), Randstad, Shell (allebei donderdag) en ArcelorMittal (vrijdag) de boeken open.

Hamvraag

En dat is dan nog maar een kleine greep. Uit vrijwel alle sectoren komen bedrijfscijfers: banken, automotive, levensmiddelen, farmacie, energie, bouw, noem het maar op. Beleggers kunnen dus volop aan de slag om de hamvraag van het moment te beantwoorden: zijn de bedrijfswinsten voldoende om de huidige koers/winstverhoudingen te rechtvaardigen?

Daarnaast geven alle cijfers uiteraard weer een beter beeld van de stand van de economie. Bijvoorbeeld uitzender Randstad, die het economisch herstel altijd als eerste merkt. Of de banken, die mogelijk weer meer vraag naar leningen zien vanuit het bedrijfsleven.

Nieuwe records

Ook het rapport van een oliereus als Shell zegt veel over de wereldeconomie. "Shell is eigenlijk de grote verrassing dit jaar", zegt handelaar Laurens Maartens (NBWM).

Het aandeel is één van de grootste stijgers in de AEX dit jaar. "Dat zegt ook wel wat over de markt, dat dergelijke meer defensieve aandelen het goed doen. Want laten we eerlijk zijn: de markt heeft eigenlijk helemaal niks gedaan. De AEX staat momenteel zo'n beetje op hetzelfde niveau als aan het begin van het jaar, terwijl in de VS telkens nieuwe records worden neergezet."

Banenrapport

"Alle bedrijfscijfers ten spijt, vind ik de macro-economische cijfers toch net wat interessanter", zegt Maartens. Hij wijst op het tegenvallende cijfer over het Duitse ondernemersvertrouwen, dat vrijdag naar buiten kwam. Ondanks alle bedrijfscijfers was dat toch de voornaamste drijfveer voor de markt, zegt Maartens.

Maar ook op macro-economisch gebied is er genoeg te doen. Onder meer de Amerikaanse banenrapport, dat traditioneel op vrijdag naar buiten komt. Maartens verwijst nog eens naar het cijfer van afgelopen week, dat het aantal geregistreerde werklozen in de VS is gedaald naar het laagste niveau sinds februari 2006. "Hoe de VS verdergaan met het afbouwen van de steun en wat er met de rente gaat gebeuren, dat is wat de markt bepaald. Dáár zit iedereen op te wachten."

Inflatiecijfers

Het is bekend dat de Amerikaanse Federal Reserve de arbeidsmarkt scherp in de gaten houdt. Daarnaast kunnen Janet Yellen en consorten ook uitkijken naar gegevens over het consumentenvertrouwen (op dinsdag).

In Europa springen met name de inflatiecijfers in het oog, zegt Maartens. Op woensdag het cijfer voor Duitsland en op donderdag komt de inflatie voor de hele eurozone. "De lage inflatie in combinatie met het feit dat overheden zich nog steeds een slag in de rondte lenen en hoge werkloosheid, baart mij zorgen", zegt Maartens. "Normaal komt er gezonde inflatie overheen, en wordt die schuld zo als het ware opgelost. Maar nu niet."