Financieel/Geld
935809264
Geld

Vakbond: ’Duizend euro opleidingsbudget voor elke Nederlander’

UTRECHT - CNV pleit ervoor om iedere Nederlander dit jaar €1000 opleidingsgeld te geven vanuit het kabinet. De vakbond pleit daarvoor in een manifest, dat dinsdag aan minister van Sociale Zaken Karien van Gennip wordt aangeboden. Deze eenmalige investering kan volgens de vakbond tientallen miljarden euro’s aan rendement opleveren.

„Nederland kampt met een steeds groter tekort aan gekwalificeerd personeel. Met een startbudget van 1000 euro krijgt iedereen de kans om zich snel te ontwikkelen en klaar te zijn voor de arbeidsmarkt van de toekomst”, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin.

Het CNV is kritisch over het huidige STAP-budget dat het kabinet beschikbaar stelt voor werkenden. Slechts 160.000 mensen kunnen hier gebruik van maken en juist de groep die dit het hardst kan gebruiken, vist achter het net. De vakbond pleit ervoor dat de €1000 wordt gestort op een aparte leerrekening.

Leerrekening

Een half miljoen werkenden beschikt volgens het CNV nu al over een leerrekening. „Wij willen dat iedereen in Nederland een leerrekening krijgt: een persoonlijk opleidingspotje waardoor mensen naar eigen keuze een opleiding kunnen volgen.” Bij slechts 6% van de werkenden betaalt de werkgever momenteel opleidingen buiten het eigen vakgebied, stelt de vakbond.

Werk verandert steeds sneller en 85% van de werkenden geeft aan dat hun werk de afgelopen tien jaar is veranderd, blijkt uit onderzoek van de bond. Ontwikkelingen zoals digitalisering en automatisering spelen hierin een grote rol, naast de energietransitie.

Opbrengsten

Een opleiding levert een hogere effectiviteit op door de nieuw aangeleerde kwalificaties en daarmee ook gemiddeld een hoger salaris. Zeker als de opleiding zich richt op analytische vaardigheden, waar de toekomstige arbeidsmarkt om vraagt.

„Op lange termijn kunnen de opbrengsten nog hoger zijn dan we nu berekenen. Mensen krijgen de smaak van het opleiden te pakken. Werkgevers zien de extra opbrengsten en zijn op basis daarvan graag bereid om extra te investeren. Het sneeuwbaleffect. Kortom, alleen maar winst dus”, aldus Fortuin.