Nieuws/Financieel
936026
Financieel

Akzo dagwinnaar op groene beurs

De Amsterdamse beurs is woensdag opnieuw met winst gesloten. Al was de plus wel een stuk bescheidener dan een dag eerder. Positieve vooruitzichten van AkzoNobel werkten aanstekelijk op het Damrak. De verfgigant zelf eindigde fier bovenaan in de AEX.

Ook op de beursvloer in Amsterdam werd om 16:00 uur een minuut stilte gehouden. De 'ticker' op de voorgevel van het beursgebouw werd ook stilgezet.

De AEX eindigde 0,1% hoger op 408,53 punten, na 1,1% winst op dinsdag. De Midkap-index sloot 0,9% hoger op 628,9 punten.

Ook Europa ging mee in dat optimisme, al zakten de winsten wel wat terug in de loop van de middag. Parijs en Frankfurt klommen 0,2%. Londen noteerde nagenoeg vlak.

Wall Street deed het rustig aan. Bij het slot in Amsterdam stond de Dow Jones-index op fractioneel verlies. De S&P500 stond 0,2% hoger, terwijl technologiebeurs Nasdaq 0,5% vooruit ging.

Escalatie

"De vrees voor verdere escalatie van conflicten in Oekraïne en het Midden-Oosten is toch beperkter geworden", zegt analist Wim Zwanenburg van Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer.

"De onrust op de beurzen is eigenlijk weer snel gedoofd", zei analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. "Het valt op dat alle markten zo stabiel zijn. Ook de olieprijs blijft stabiel, ondanks de onrust. Dat heeft te maken met het grote aanbod vanuit Amerika. En de financiële markten blijven stabiel omdat centrale banken blijven stimuleren."

"We zien in de markt dat de tweede helft van het jaar meer herstel laat zien, hoewel Europa daarin iets achterloopt. De gepresenteerde kwartaalcijfers tot nu tonen betere winsten en resultaten, de outlook van veel bedrijven is ook optimistisch'', schetst Zwanenburg het klimaat. "Er zijn voor beleggers buiten aandelen ook maar weinig alternatieven."

De VS toont zich met sterke kwartaalcijfers tot nu toe de trekker van de economische kar, constateert Zwanenburg.

Stroom bedrijfscijfers

Ook vanmiddag kwam er weer een stroom bedrijfscijfers uit de VS. Na het wat gemengde beeld van gisteren, waren het nu vooral de positieve berichten die de overhand hadden. Zo verhoogden PepsiCo en Boeing de winstverwachting voor het hele jaar.

Farmaceut GlaxoSmithKline viel wat uit de toon. Het bedrijf verwacht dat de winst per aandeel dit jaar ongeveer gelijk zal uitkomen met vorig jaar. Eerder rekende GSK nog op 4% tot 8% stijging. Na het sluiten van de markt in New York staan overigens nog resultaten van onder meer AT&T en Facebook op de rol.

Op macro-economisch vlak zullen weinig cijfers de markt beïnvloeden, de markt richt zich volgens analisten vooral op bedrijfsresultaten. In Nederland trokken uitgaven van huishoudens aan, volgens CBS-cijfers. Daarnaast bleek het consumentenvertrouwen in de eurozone gedaald in juli.

De stabiele situatie op de financiële markten is ook "best gevaarlijk", zegt Gilissen-analist Versteeg. "De markten worden volledig gestuurd door centrale banken. Het lijkt wel of het alleen maar omhoog kan gaan voor aandelen. Wij denken ook niet dat er op korte termijn een stevige correctie zal komen, maar voor een verdere stijging moet je het nu wel van winstgroei bij bedrijven hebben. Dat ziet er tot nu toe aardig uit."

Een trigger voor een correctie komt altijd uit onverwachte hoek, zegt Versteeg. Maar hij let daarbij het meest op de groei van de lonen in de VS. "Dat ziet er nu nog gunstig uit, en ook het inflatiecijfer in de VS is laag. Maar zodra de lonen harder gaan stijgen, kan dat leiden tot een hogere rente en meer volatiliteit in de markt."

AkzoNobel houdt koers

In Amsterdam waren de winnaars in de meerderheid. Verffabrikant AkzoNobel ging fier aan kop met 3,9% winst op €54,23. Het bedrijf zag de winst in het tweede kwartaal stijgen en zegt op koers te liggen om zijn doelstellingen voor 2015 te behalen in een "aanhoudend fragiel economisch klimaat". KBC vond het resultaat marginaal beter.

Wat analist Harry Geels (T&E Inmaxxa) betreft is de verfgigant 'koopwaardig', zei hij in een interview met DFT TV. Gilissen-analist Versteeg: "Als het niet heel erg slecht is, worden aandelen in deze markt al snel opgepakt. Zeker de volumegroei bij AkzoNobel is goed nieuws, en er zit bovendien een aardig dividendrendement op."

DSM volgde met 0,9% winst op €52,58. Bij Randstad verkleinde Blackrock zijn belang. De uitzender won 0,8% op €37. Delta Lloyd, dat een nieuwe beleggingsdirecteur aanstelde, steeg 0,7% naar €17,97.

Philips sloot 0,6% hoger op €23,61. Het technologiebedrijf krijgt, na zwakkere resultaten in de medische divisie, een sterkere tweede jaarhelft, aldus analisten van Theodoor Gilissen. De vermogensbeheerder laat zijn Philips-advies van 'aanbevolen' onveranderd, net als het koersdoel van €27,50.

Ahold won 0,5% op €13,34. Het bedrijf heeft in de VS een lokale supermarkt gekocht.

Helemaal onderaan in de AEX stond vastgoedfonds Corio. Het aandeel verloor 2,2% op €36,27, na een afwaardering door UBS. De Zwitserse bank adviseert nu om het vastgoedfonds te verkopen. Het aandeel is de afgelopen tijd flink gestegen, maar de UBS-analisten zien minder potentieel voor verdere koersstijging. Het koersdoel werd overigens wel verhoogd, van €31 naar €34.

Fugro (-1,1% op €31,81) en KPN (-1,25% op €2,37) vertoefden ook in de onderste regionen van de AEX.

Unilever boekte dinsdag een opvallend sterke koersstijging tot 2,5%, maar zakte vandaag 0,5% naar €32,28.

Imtech herstelt verder

In de Midkap herstelde Imtech zich dinsdag met 17,6% winst en koerste vandaag opnieuw hoger met 19,6% winst op €0,80

ASMI kreeg, vanwege de toenemende acceptatie van zijn chiptechnologie, een gunstig rapport van SNS Securities. De chipmachinemaker komt vandaag om middernacht met zijn kwartaalcijfers. ASMI won 1% op €30,61.

Sligro stond 1% hoger op €30,09. Gisteravond nabeurs kwam het bericht dat de groothandelsketen de provincie Noord-Brabant verwijt dat die met verboden staatssteun bijdraagt aan de ontwikkeling van een megasupermarkt van Jumbo in Veghel.

Grootste daler bij de middelgrote fondsen was Binckbank, dat 1,5% kwijtraakte op €8,39. TKH Group volgde met 0,7% verlies op €23,70.

Air France KLM boog een ruim verlies juist om in 2,3% winst en sloot op €8,61. De luchtvaartcombinatie liftte mee op goede cijfers van partner Delta Air Lines. Air France KLM zelf wacht omzetverlies, zo blikken analisten op zijn kwartaalcijfers vooruit.

"Het aandeel is best hard teruggezakt", zei Gilissen-analist Versteeg. "Ik kan me voorstellen dat er partijen zijn die het onder de €9 weer voorzichtig oppakken. En er was natuurlijk de vrees dat Air France KLM veel last zou krijgen van een stijgende olieprijs. Dat valt tot nu toe mee."

Bij de smallcaps was Esperite (het voormalige Cryo-Save) de grootste daler met een min van 1,4% op €1,69.

Ballast Nedam maakte recent verlies goed en stond nu in de bovenste regionen van de index met 3,1% winst op €4,25. Het bedrijf sloot vandaag zijn claimemissie af. Nabeurs kwam het bericht dat ruim 88% van de rechten op nieuwe certificaten is uitgeoefend.

Bij uitgever Brill stapte investeerder Jan Plas uit, maar dat beïnvloedde de koers niet. Het aandeel sloot onveranderd op €25,20.

Galapagos ging met een medicijn de volgende testfase in. KBC waardeerde dat positief en Galapagos won 1,2% op €14,56.

Uw eigen portefeuille samenstellen en de gehele dag volgen? Dat kan hier!