Nieuws/Financieel
936063
Financieel

New York reguleert belegging in bitcoins

New York heeft als eerste overheid een investeringsfonds in bitcoin toestemming gegeven daarin te handelen en de belasting daarover te laten afdragen. De toestemming geldt ook voor beleggingen in andere digitale munten.

De Financial Services Commission van Jersey zal cryptomunten op dezelfde manier behandelen als beleggingen in andere producten.

De New Yorkse toezichthouder op het gebied van financiële dienstverlening, Benjamin Lawsky, kwam eind vorige week met een ontwerp voor het reguleren van bitcoin. Bedrijven die zich met virtuele valuta bezighouden, moeten straks voldoen aan antiwitwasmaatregelen, kapitaaleisen en boekhoudregels.

Volgens Lawsky, die eerder een megaboete van bijna $9 miljard uitdeelde aan BNP Paribas, is meer toezicht op bitcoinbedrijven hard nodig om wantoestanden te voorkomen, zoals bij Mt Gox het geval was. MT Gox was één van de grootste bitcoinbeurzen, maar ging in februari failliet. Daarbij raakten ongeveer 850.000 bitcoins kwijt, die een waarde van $400 miljoen vertegenwoordigden. Later zouden er 200.000 bitcoins terug zijn gevonden.

Bitlicence

Het voorstel van Lawsky, die de vergunning al een ’Bitlicense’ doopte, wordt officieel op 23 juli gepubliceerd, waarna betrokkenen gedurende 45 dagen kunnen reageren op de regels.

Ook in Europa wordt gewerkt aan het reguleren van de digitale munt. Begin deze maand maakte de Europese Commissie bekend bezig te zijn met regels voor het gebruik van bitcoin. Ook die zijn gericht op het inperken van fraude, hoewel een woordvoerder van Eurocommissaris Barnier niet wilde zeggen op welke termijn deze regels worden ingevoerd of wat ze precies inhouden.