Nieuws/Financieel
936076
Financieel

Vooruitblik: 'Wat groeiherstel voor Unilever'

Unilever heeft na een zwak eerste kwartaal in de afgelopen maanden de autonome groei waarschijnlijk weer iets beter op gang gekregen. Analist Marco Gulpers van ING noemt de verwachtingen voor Unilever ,,redelijk hooggespannen''. De producent van Ola-ijs, Knorr en Dove opent donderdag voorbeurs de boeken over het eerste halfjaar.

Unilever zal ook in de afgelopen periode, evenals in de eerste maanden van het jaar, last hebben gehad van de dure euro. Maar exclusief deze negatieve wisselkoerseffecten denkt Gulpers aan een omzetgroei van circa 4,3 procent in het tweede kwartaal en 4 procent over de eerste 6 maanden. In de eerste 3 maanden van 2014 lag dit cijfer op 3,6 procent.

Hoe de winstmarges zich ontwikkelen is echter de vraag. Marktvorsers zullen kijken in hoeverre Unilever hogere prijzen heeft kunnen berekenen voor zijn producten om de effecten van de sterke euro iets te verzachten. Daarnaast zijn de ogen gericht op de tak Persoonlijke Verzorging, die in het eerste kwartaal de markt wat teleurstelde. Gulpers denkt verder dat Unilever wellicht iets heeft kunnen profiteren van het goede weer in het tweede kwartaal.

Analisten ondervraagd door persbureau Bloomberg verwachten voor het eerste halfjaar in doorsnee een omzet van 24,25 miljard euro, inclusief de wisselkoerseffecten is dat ruim 4 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst zou uitkomen op 3,55 miljard euro, tegen 3,9 miljard vorig jaar. De nettowinst daalt naar verwachting met ruim 3 procent tot 2,2 miljard euro.