Nieuws/Financieel
936104
Financieel

Vooruitblik: 'Nutreco haalt groeidoelstelling'

Nutreco heeft de beloofde verbetering van het bedrijfsresultaat in het eerste halfjaar ruimschoots gerealiseerd. Dat voorspellen analisten vooruitlopend op de cijfers die de diervoerproducent donderdag voorbeurs presenteert.

Nutreco gaf bij de resultaten van het eerste kwartaal aan dat de operationele winst (ebita voor bijzondere posten) in het eerste halfjaar van 2014 ,,duidelijk hoger'' zou zijn dan in dezelfde periode vorig jaar. Toen bedroeg de operationele winst 80,3 miljoen euro. Analisten van Rabobank rekenen op een verbetering met 10 procent, KBC Securities voorziet een vooruitgang met 20 procent.

Analist Pascale Weber van KBC rekent verder op een omzetgroei van 1 procent, tot 2,4 miljard euro. Toenemende verkopen werden daarbij grotendeels tenietgedaan door lagere prijzen en negatieve wisselkoerseffecten. Weber verwacht dat Nutreco ook een prognose voor de ebita in heel 2014 zal geven.

Visvoer

Ook Rabo kijkt uit naar een outlook voor het hele jaar. Analisten Patrick Roquas en Karel Zoete van Rabobank wezen verder op de mogelijkheid dat Nutreco meer bekendmaakt over de mogelijkheden om cash uit te keren.

Weber verwacht vooral een sterke stijging van de verkoopvolumes bij het visvoer, waar de verkoop vorig jaar nog met bijna 10 procent kromp. De overige diervoeractiviteiten, exclusief Spanje en Portugal, toonden volgens de analist een gematigde volumegroei van 1 procent, met een licht beter resultaat dan in de eerste helft van 2013.

Bij de Spaanse en Portugese mengvoeractiviteiten, die in juni door Nutreco uit de etalage werden gehaald, zakte de omzet naar verwachting met 12 procent. Het bedrijfsresultaat verbeterde hier volgens KBC wel met ruim een kwart.