Nieuws/Financieel
936105
Financieel

Vooruitblik: 'Tweede kwartaal TenCate onzeker'

Na een zeer zwak eerste kwartaal, verwachten analisten voor TenCate een iets minder dramatisch verloop van de afgelopen maanden. Maar of de stevige omzet- en winstdaling die in de eerste maanden ten zien was echt wordt gestuit, is nog de vraag.

Volgens analist Philip Scholte van Rabobank kan het alle kanten op gaan met TenCate. ,,De visibility bij vooral de tak die beschermende materialen maakt is heel slecht, je weet het nooit bij dit bedrijf'', stelde hij. De kunstgrasactiviteiten zouden kunnen profiteren van een betere markt in Europa, maar in de VS is TenCate volgens Scholte nu juist aan het investeren in een eigen verkooporganisatie. ,,Dat kost ook weer geld.''

De tak Geosynthetics gaat naar verwachting in Europa ,,niet slecht'', maar heeft volgens Scholte te maken met een moeilijke situatie in Azië. TenCate zit daar vooral in Thailand en Maleisië, waar de afgelopen tijd veel politieke onrust was. ,,Zo zijn er steeds dingen die geld kosten.''

Nettowinst

Gemiddeld verwachten analisten ondervraagd door Bloomberg een omzet van 480 miljoen euro en een nettowinst van 8,1 miljoen euro over het eerste halfjaar. In de eerste 6 maanden van 2013 was er nog sprake van een omzet van 514 miljoen euro en een nettowinst van 13 miljoen euro.

Na het eerste kwartaal van 2014 maakte TenCate bekend dat de omzet met 7 procent was gedaald, onder meer als gevolg van lagere defensieverkopen en negatieve wisselkoersen.