Nieuws/Financieel
936182
Financieel

Belegger wacht geen gouden appelen in zilveren schalen

De sterke oprisping van de goud- en zilverprijs heeft bij beleggers de vraag opgeworpen of een hogere blootstelling aan edelmetalen niet gerechtvaardigd is. Beleggingsstrateeg Russ Koesterich van BlackRock lijkt dat geen goed idee.

Financiële markten bewegen stroperig, of het nu om volatiliteit of koersen gaat. Daardoor springen de sterke koerswinsten van edelmetalen in het oog. Zilver is in juni 12% in waarde gestegen en goud is sinds de start van het jaar 11% in prijs omhoog gegaan. Daardoor vragen beleggers zich af of zij serieus werk moeten maken van een investering in edelmetalen of hun blootstelling eraan moeten verhogen.

Ondanks de sterke opmars van beide edelmetalen lijkt Koesterich het onwaarschijnlijk dat goud en zilver in de tweede helft van het jaar opnieuw droomrendementen laten zien. Zilver herstelt nog altijd van eerdere verliezen dit jaar. In de periode tussen februari en juni is de zilverprijs circa 15% gedaald. Ondanks de sterke junirally ligt zilver achter op goud, dat door de geopolitieke spanningen in de Oekraïne en het Midden-Oosten heeft geprofiteerd van zijn status als veilige haven. Zilver steeg volgens data van Bloomberg in de eerste helft van het jaar 7,5% in waarde en goud 11%.

Dalende rente

De edelmetalenrally is deels veroorzaakt doordat de rente is gedaald in de eerste helft van het jaar. Grondstoffen, in het bijzonder edelmetalen, hebben in het verleden vaak hogere rendementen laten zien als de reële rente laag was. Omdat in de tweede jaarhelft de rente naar verwachting zal stijgen, krijgen beide edelmetalen het moeilijker. Dat geldt met name voor goud, dat een innigere relatie met de rente onderhoudt dan zilver. In tijden dat de Amerikaanse reële rente lager was dan 2% deed de goudprijs het bijvoorbeeld altijd bijzonder goed.

Los van de tegenwind door een potentiele rentestijging is het bij gebrek aan een kasstroom moeilijk te bepalen of aan goud en zilver het juiste prijskaartje hangt. Grondstoffen keren in tegenstelling tot aandelen of vastgoed geen dividend of huur uit. En als de goud- en zilverprijs tegen elkaar worden afgezet, lijkt het erop dat geen van beide edelmetalen aantrekkelijk geprijsd is. Drie jaar geleden kon met een troy ounce (31,1 gram) goud 32 troy ounce zilver worden gekocht. Sindsdien is de zilverprijs gehalveerd, en kan met een troy ounce goud 63 troy ounce zilver worden afgerekend. Die goud-zilverratio is iets hoger dan het historische gemiddelde, maar nog altijd binnen de marges.

Zilver heeft beste kaarten

Hoewel volgens analisten gepolst door Bloomberg de prijsstijging van goud vanwege het conflict in het Midden-Oosten nog enige tijd zal doorzetten, overlegt zilver volgens Koesterich de beste kaarten voor meer speculatieve beleggers. De helft van de wereldwijde zilverproductie gaat naar industriële toepassingen, zoals de vervaardiging van zonnepanelen. Als de economie verbetert dan schakelt ook de vraag naar zilver naar verwachting een tandje bij.

Zilverbeleggers moeten dan wel  het vooruitzicht van een hogere rente en meer volatiliteit voor lief nemen. Vanwege de relatief krappe zilvermarkt en dunne handel kunnen prijsbewegingen heftig zijn. In de laatste veertig jaar bedroeg de volatiliteit van goud gemiddeld 20%, tegen bijna 35% voor zilver en circa 7% voor aandelen. “Een geringe blootstelling aan edelmetalen is aan te bevelen, maar het is onduidelijk of dit het moment is om die verder te verhogen. Cyclische aandelen en de Japanse beurs zijn te prefereren boven zilver en goud,” aldus Koesterich.