Nieuws/Financieel
936260
Financieel

‘Licht lagere opening Damrak’

De effectenbeurs aan het Amsterdamse Damrak opent woensdag naar verwachting licht lager. Ook de andere Europese aandelenmarkten zullen met kleine verliezen beginnen. In Amsterdam verwerken beleggers de kwartaalresultaten van AkzoNobel.

,,De AEX begint ongeveer 1 punt lager ondanks de hogere slotstanden op Wall Street en de overwegend positieve stemming in Azië. Op macro-economisch vlak is het vandaag vrij rustig en de focus van de markt zal vooral gericht zijn op de bedrijfsresultaten'', aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

Verffabrikant AkzoNobel zag de winst in het tweede kwartaal stijgen, onder meer als gevolg van hogere verkoopvolumes. De omzet daalde licht door negatieve wisselkoerseffecten. AkzoNobel liet weten op koers te liggen om de doelstellingen voor 2015 te realiseren. Voor dit jaar houdt het concern rekening met een sterke euro en ,,aanhoudend fragiel economisch klimaat''. Volgens analisten van Rabobank zijn de winstcijfers van AkzoNobel ,,redelijk goed”, maar valt de omzet tegen.

Corio

Het aandeel Corio zal mogelijk bewegen op een advieswijziging. De Zwitserse bank UBS verlaagde het beleggingsadvies voor het vastgoedbedrijf naar verkopen.

De aandelenbeurzen in het Verre Oosten gingen woensdag overwegend omhoog in navolging van de positieve stemming in New York en Europa. De Nikkei in Tokio bleef wat achter en sloot 0,1 procent lager. Beleggers op de Japanse beurs deden het rustig aan na de mooie koerswinsten van een dag eerder.

Ontspanning

De aandelenbeurzen in New York en Europa herstelden dinsdag van de verliesbeurt van de dag ervoor. Beleggers koesterden hoop op iets meer ontspanning in de verhouding tussen Rusland en het Westen na de overdracht van de zwarte dozen van de neergeschoten Boeing boven Oekraïne.

Op Wall Street eindigde de Dow-Jonesindex 0,4 procent hoger op 17.113,54 punten. De S&P 500 kreeg er 0,5 procent bij tot 1983,53 punten en technologiebeurs Nasdaq maakte een sprongetje van 0,7 procent tot 4456,02 punten.

AEX

De Amsterdamse AEX-index sloot 1,1 procent hoger op 407,95 punten. De MidKap kreeg er 0,7 procent bij en eindigde op 623,44 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt boekten winsten tussen de 1 en 1,5 procent.

De euro was woensdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3465 dollar waard, nagenoeg evenveel als bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper op 102,12 dollar. De prijs van Brentolie daalde 0,1 procent tot 107,21 dollar per vat.