Nieuws/Financieel
936261
Financieel

Alstom besluit later over verkoop aan GE

Het Franse industrieconcern Alstom verwacht nog dit jaar zijn aandeelhouders bijeen te roepen om te stemmen over de beoogde verkoop van onderdelen aan het Amerikaanse General Electric (GE). Dat maakte het bedrijf woensdag bekend bij de presentatie van omzetcijfers over het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2014/2015.

GE bracht op 20 juni een bod van 12,35 miljard euro uit op het merendeel van de energieactiviteiten van Alstom, dat 2 dagen later haar steun voor het bod uitsprak. Bestuursvoorzitter Patrick Kron zei dat Alstom direct daarna met de voorbereidingen is begonnen, onder meer door te overleggen met de ondernemingsraad. ,,We verwachten voor het eind van dit jaar een aandeelhoudersvergadering te houden voor een besluit over de transactie.''

Het Franse concern gebruikt circa 2,5 miljard van de verkoopopbrengst om met GE gezamenlijke bedrijven op het gebied van stoomturbines, groene energie en aandrijftechniek op te richten. Daarnaast is ook de overname van GE's signaleringssysteem voor spoorwegen voor 600 miljoen euro onderdeel van de transactie met het Amerikaanse bedrijf.

Alstom haalde in het eerste kwartaal, dat eindigde op 30 juni, een omzet van 4,3 miljard euro. Dat is 4 procent minder dan een jaar eerder en onder de gemiddelde analistenverwachting van 4,5 miljard euro. Het orderboek verdubbelde ruimschoots, van 4 miljard euro tot 8,2 miljard euro dankzij een megacontract voor spoorwerkzaamheden in Zuid-Afrika.