Nieuws/Financieel
936291594
Financieel

Saudi Aramco bevestigt megabeursgang

Riyad - Saudi Aramco gaat naar de beurs in Saudi-Arabië. Dat heeft het staatsolieconcern zondag bevestigd na het bericht dat de Saudische beurswaakhond (CMA) de voorgenomen beursgang goedkeurt. Het gaat om "een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van het bedrijf", aldus bestuursvoorzitter Yasir al-Rumayyan. De waarde van de aandelen wordt in de komende weken bepaald, voordat beleggers zich voor de aandelen kunnen inschrijven.

Bij de beursgang brengt Saudi Aramco waarschijnlijk een belang van 1 tot 2 procent naar de beurs in de Saudische hoofdstad Riyad. Daarbij wordt het bedrijf mogelijk gewaardeerd op zo'n 1500 miljard tot 2000 miljard dollar, waarmee het concern direct het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf ter wereld zou worden. Rumayyan wilde niet vooruitlopen op een internationale beursnotering: "Daarover komen we te zijner tijd bij u terug. Vooralsnog gaat het alleen om Tadawul (Riyad)".

Volgens televisiezender Al Arabiya brengt het olieconcern op 10 november het prospectus uit.

Investeringsfonds

Wereldwijd wordt al heel lang op de megabeursgang gewacht. Eerder dacht iedereen dat de Saudi's de stap vorige maand al zouden aankondigen. Maar toen kwamen er opeens berichten dat de aankondiging werd uitgesteld. Dat had naar verluidt te maken met de droneaanval op enkele Saudische olie-installaties in september. Zorgen bij investeerders over de gevolgen daarvan moesten worden weggenomen. Volgens de laatste berichten heeft de aanval geen gevolgen voor de zakelijke en financiële gezondheid van Saudi Aramco.

De inkomsten van de beursgang komen ten goede aan een nieuw investeringsfonds.Daarmee wil kroonprins Mohammed bin Salman het land in 2030 minder afhankelijk maken van olie-export.

Saudi Aramco is de grootste en meest winstgevende oliemaatschappij ter wereld. Het bedrijf pompt 10 procent van de wereldproductie aan olie op.