Nieuws/Financieel
936934
Financieel

Drukke week met onzekerheid op beurzen

De wereldwijde aandelenmarkten krijgen deze week waarschijnlijk te maken met toenemende onzekerheid over de politieke gevolgen van de vliegramp in Oekraïne en de grondoorlog in de Gazastrook. Het moet blijken in hoeverre de resultaten van toonaangevende bedrijven als Apple, Facebook en Boeing, en cijfers over onder meer de Europese en Chinese industrie en de Amerikaanse huizenmarkt de handel kunnen beïnvloeden.

Vorige week donderdag zorgden de vliegramp in Oekraïne en de aankondiging van het Israëlische grondoffensief in de Gazastrook voor flinke verliezen op de beurzen. Beleggers waren bezorgd over de toch al gespannen verhoudingen tussen het Westen en Rusland. Die spanningen zijn alleen maar toegenomen, terwijl het geweld in de Gazastrook escaleert.

Maar geopolitieke spanningen zullen deze week hand in hand gaan met belangrijke cijfers. Uit de Verenigde Staten komen ook nog resultaten van onder meer Coca-Cola, AT&T, McDonald's, DuPont, Microsoft en Verizon Communications. Ook komen onder meer gegevens over de verkoop van nieuwe en bestaande woningen in de VS. Daarnaast verschijnt een voorlopige raming over de groei van de omvangrijke Chinese industrie in juli van de bank HSBC.

Kwartaalresultaten

In Amsterdam krijgen beleggers ook een flink portie aan kwartaalresultaten voorgeschoteld. Philips komt maandagochtend met cijfers over het afgelopen kwartaal, AkzoNobel maakt woensdag resultaten bekend, gevolgd door onder andere Unilever, TenCate en TomTom een dag later. De handelsweek in Amsterdam wordt vrijdag afgesloten door kwartaalrapportages van bedrijven als Air France-KLM, Accell en Wessanen.

Verder zal ook op Europees niveau veel belangrijk bedrijfsnieuws worden gemeld. Zo komen grote concerns als Siemens en GlaxoSmithKline met cijfers over de afgelopen periode.

Meer cijfers

Op macro-economisch niveau in Europa worden onder meer gegevens gepubliceerd over de bedrijvigheid in de industrie en de dienstensector in bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk en de eurozone. Vrijdag maakte onderzoeksbureau Ifo het cijfer over het Duitse ondernemersvertrouwen bekend.

Het CBS zal cijfers melden over de huizenprijzen, de consumentenuitgaven en het producentenvertrouwen.