Nieuws/Financieel
937067
Financieel

Vooruitblik beurs

'Aanslag gaat beurzen meer beïnvloeden'

Mogelijke sancties na de doden bij de aanval op het passagiersvliegtuig in Oekraïne zullen komende week meer gewicht krijgen dan in de relatief rustige vorige beursweek. ,,Dit geweld kan niet zonder gevolgen blijven'', zegt Stan Westerterp van vermogensbeheerderJNVB. Beleggingen in Rusland, olie met aardgas en transport zijn als eerste kwetsbaar. ,,Gerapporteerde kwartaalcijfers van bedrijven zullen deze week dat sentiment niet makkelijk keren'', aldus Westerterp.

Beleggers hebben bovendien nog te weinig houvast gekregen, en zijn ,,erg voorzichtig'', ziet ook macro-econoom Emile Cardon van Rabobank. ,,Duitsland is als drijver van de Europese economie immers iets teruggevallen, Frankrijk heeft nog problemen. Een escalatie in Oekraïne en het Midden-Oosten kan zomaar alles doen veranderen. De volatiliteit in de markt zal zeker toenemen.''

Bij die onzekerheid wordt het inflatiecijfer dat de Fed voor de VS deze week gaat melden cruciaal, aldus beide economen.

Een ander duidelijk signaal van het herstel afgelopen weken komt volgens de Rabo-econoom van het Europees vertrouwenscijfer van consumenten, komende woensdag. Donderdag volgt dat het Duitse Ifo-cijfer, de index die het ondernemersvertrouwen daar weergeeft. ,,Zakt die onder de 50, dan gaan we wellicht niet rechtstreeks terug naar een recessie. Maar dan worden de haarscheurtjes in het herstel zichtbaar'', aldus Cardon. ,,Als na de miljardeninjecties van de ECB het herstel maar heel gering of negatief wordt, dan wordt de vraag wat nog welk kan helpen. Hoewel de ECB nog altijd klaar staat, al worden zijn instrumenten beperkt.''

Woningverkopen

Tussen de geopolitieke gevolgen zullen maandag de kwartaalcijfers van Philips - dat een somber beeld voor zijn medische tak schetste - en BinckBank, waar analisten een lagere winst voorspellen, een rol spelen. Het CBS kijkt terug op de prijsontwikkeling van bestaande woningen in Nederland. De kwartaalcijfers van chipmaker Texas Instruments kunnen na de goede resultaten van Intel en TSMC, de markt verrassen.

Dinsdag staan 'zware' cijfers op de agenda. Vooral de kwartaalupdate van Apple kan volgens anlisten opnieuw gaan verrassen. Ook Coca-Cola meldt cijfers, net als Comcast, DuPont, Lockheed Martin,  McDonald's, Microsoft en Verizon. De VS meldt hoe de verkoop van bestaande woningen verloopt.

Amerika kwakkelt

Cardon: ,,Dit keer een belangrijk cijfer, want de Amerikaanse huizenmarkt is toch erg onzeker gebleken. Het is een indicatie hoe de groei verloopt. Het zijn al maanden plussen en minnen.''

KPN kijkt nabeurs snel naar de halfjaarcijfers van zijn grootaandeelhouder América Móvil.

De kwartaalcijfers van chemieconcern Akzo Nobel domineren de woensdagochtend, net als het CBS-cijfer van de consumentenuitgaven. Die worden gevolgd door resultaten van industrieel complex ABB, concurrent van Philip, Siemens en General Electric, en die van farmaceut Glaxo SmithKline, vliegtuigbouwer Boeing en PepsiCo. Nabeurs volgt Damrak-hoofdfonds Unibail-Rodamco met zijn tweedekwartaalresultaten.

De cijferdag wordt nabeurs op Wall Street afgesloten met AT&T, Facebook, NXP. Stipt om 24:00 uur komen de kwartaalcijfers van chipmachinemaker ASM International vrij.

Starbucks

Donderdag opnieuw een cijferregen met Reed Elsevier, Unilever, Nutreco, Ten Cate, TomTom. En nabeurs die van LVMH, Starbucks en Visa.

Of Air France KLM de terugval van afgelopen dagen kan stoppen, blijkt vrijdagochtend als het zijn kwartaalcijfers met die van Accell, Wereldhave, Wessanen en Crown Van Gelder presenteert. Een uur voor het Duitse Ifo-cijfer,verschijnt de index voor het Nederlandse ondernemersvertrouwen.

Cardon: ,,Op de achtergrond wordt voor beleggers belangrijk wat de signalen voor een aantrekkende inflatie er in Europa zullen zijn. Als die niet verder oploopt, zoals bedoeld, dan is de kans op nieuwe ingrepen van de ECB zeker aanwezig, wellicht niet meteen deze week.''