937203
Financieel

Pharming kan gaan uitmelken na groen licht in VS

Pharming blonk gisteren uit op het Damrak, doordat het biotechnologiebedrijf het groene licht heeft gekregen zijn stermedicijn Ruconest in de VS te verkopen. „Dit is de belangrijkste mijlpaal in onze geschiedenis”, aldus topman Sijmen de Vries.

Woensdag liep de deadline af waarop de Amerikaanse toezichthouder Food & Drug Administration (FDA) zijn oordeel moest geven over Ruconest. Dit uit konijnenmelk gewonnen middel behandelt acute aanvallen van erfelijk angio-oedeem, een ziekte waarbij zacht weefsel kan opzwellen. De goedkeuring kwam pas na middernacht, waarna De Vries samen met zijn collega’s van de Amerikaanse partner Salix nog de laatste hand aan het persbericht moesten leggen dat vroeg in de ochtend werd verstuurd.

„Het is uniek voor een Nederlands biotechnologiebedrijf om een zelf ontwikkeld product in zowel Europa als de VS op de markt te krijgen”, zei De Vries vol trots. Hij denkt dat de eerste verkopen al aan het einde van het derde kwartaal kunnen plaatsvinden. „Wij doen in ieder geval ons best Ruconest zo snel mogelijk bij de Amerikaanse patiënten te krijgen en ontvangen dan spoedig, bij de eerste verkopen, een betaling van $20 miljoen van Salix.”

Volgens De Vries kan Pharming volgend jaar al meer omzet in de VS genereren dan in Europa. „De prijzen liggen in de VS hoger en de markt is omvangrijker.”

Winst

„Patiënten zijn er ook goed georganiseerd en de kosten van het middel worden volledig vergoed. Dokters zullen Ruconest waarschijnlijk gaan voorschrijven, mede omdat de FDA dit soort middelen als voorkeur ziet ten opzichte van bloedproducten. Heel anders dan in de meeste plaatsen in Europa kunnen patiënten zichzelf thuis behandelen na een training door de dokter.”

De topman durft nog niet te voorspellen wanneer het sinds de oprichting in 1988 verliesgevende bedrijf winst gaat maken. „Tenminste een jaar nadat Ruconest op de Amerikaanse markt is gebracht, hoop ik een uitspraak te kunnen doen. Wel kan ik alvast aangeven dat de verkopen in de VS niet heel veel extra kosten met zich meebrengen. We verbranden nu minder dan €5 miljoen per kwartaal, dus je kan uitrekenen dat een omzet van ruim onder de $100 miljoen in de VS waarvan wij 30% krijgen voldoende is om geld te verdienen.”

De Vries hield zich enigszins op de vlakte of de koerssprong van gisteren niet nog wat aan de bescheiden kant is. „Wat ik wel kan zeggen is dat zelfs de meest conservatieve analist die ons volgt, namelijk van KBC, nog een koersdoel van €0,70 hanteert. En vergelijkbare Amerikaanse bedrijven zijn veel hoger gewaardeerd. Maar gezien het hectische verleden begrijp ik goed dat het een tijdje kan duren alvorens beleggers het vertrouwen hebben herwonnen.”