Nieuws/Financieel
937379
Financieel

Vertrouwen consumenten trekt niet verder aan

De stemming onder consumenten is in juli niet verder verbeterd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Net als vorige maand bleef de vertrouwensindicator van het CBS steken op -2. Dat betekent dat er 2 procent meer pessimisten dan optimisten zijn. Het consumentenvertrouwen nam tot mei sinds vorige zomer vrijwel onafgebroken toe, waarmee het vertrouwen op hetzelfde niveau ligt als eind 2007.

Consumenten hebben volgens het statistiekbureau veel vertrouwen in het algemeen economisch klimaat, maar zijn ze nog negatief over hun eigen financiële situatie. Over de economie in het algemeen zijn consumenten al 5 maanden op rij positief. Deze deelindicator verbeterde van juni op juli met 1 punt en kwam uit op 11. Het oordeel van consumenten over hun eigen financiële situatie was in juli echter net zo negatief als in juni. Ook vonden ze de tijd net zo ongunstig voor het doen van grote aankopen, zoals wasmachines en televisies.

De angst voor werkloosheid is volgens het CBS afgenomen, geholpen door wat gunstigere cijfers over de arbeidsmarkt vorige maand.