Nieuws/Financieel
938840968
Financieel

’Hema vreest voor voortbestaan door coronacrisis’

Hema-directeur Tjeerd Jegen

Hema-directeur Tjeerd Jegen

Winkelketen Hema heeft in overleg met een aantal verhuurders de winkelhuur voor de maanden april en mei tijdelijk verlaagd. Het concern hoopt hiermee de continuïteit te behouden, aangezien het in zware problemen verkeert vanwege de uitbraak van het coronavirus.

Hema-directeur Tjeerd Jegen

Hema-directeur Tjeerd Jegen

Volgens het FD, dat een brief van Hema aan haar verhuurders gelezen heeft, ’vreest topman Tjeerd Jegen voor het voortbestaan van de keten’.

Geen opschorting

„In overleg met een aantal verhuurders heeft Hema de winkelhuur voor de maanden april en mei tijdelijk verlaagd. Hema kiest er nadrukkelijk niet voor om haar huurverplichtingen volledig op te schorten zoals andere retailers doen, omdat Hema begrijpt dat ook vastgoedeigenaren zich plots geconfronteerd zien met een uitzonderlijke situatie”, laat het bedrijf weten.

„Verhuurders hebben bij Hema aangegeven dat ze de situatie begrijpen en zij hebben aangegeven dat ze een gedeeltelijke betaling prefereren boven een uitgestelde betaling.”

Huurkorting

De huurkorting is een van de vele maatregelen die op het Hema-hoofdkantoor in Amsterdam-Noord zijn bedacht om de coronacrisis het hoofd te bieden. Alle winkels van de warenhuisketen in Frankrijk, België, Spanje en Duitsland zijn dicht door overheidsmaatregelen. De Nederlandse winkels zijn wel open, maar Hema zag de omzet in de Nederlandse filialen de afgelopen weken met ongeveer een derde krimpen, blijkt uit interne rapportages.

Volgens Hema is het voortbestaan op korte termijn niet in gevaar, maar zijn er maatregelen nodig om de continuïteit op langere termijn veilig te stellen. Een Hema-woordvoerder stipt daarbij aan dat voor vrijwel alle winkelketens geldt dat ze in de financiële problemen komen als ze geen maatregelen zouden nemen. „Als je niets doet, heeft dat heel nare consequenties.”

Kredietbeoordelaar Moody’s maakt zich echter grote zorgen en is somberder geworden over het vermogen van Hema om zijn schulden te kunnen betalen. Het ratingbureau wijst naar de sluiting van veel winkels als gevolg van het coronavirus, wat gevolgen zal hebben voor de omzet en winst van de warenhuisketen.

Beoordelingsgesprekken uitgesteld

Ook bepaalde betalingen aan het personeel worden opgeschort. Vakbond CNV laat weten dat Hema beoordelingsgesprekken met werknemers, en de daarmee gepaarde loonsverhoging bij een goed oordeel, heeft verschoven tot na de zomer.

Volgens Hema zijn er in België inderdaad honderd winkels gesloten. Alle winkels van de warenhuisketen in Frankrijk, Spanje en Duitsland zijn ook dicht door overheidsmaatregelen. De 547 winkels in Nederland blijven wel open. Hema wil niet ingaan op haar liquiditeitspositie.

In de nieuwste podcast Kwestie van Centen: hoe diep zijn de zakken van minister Hoekstra als de economie nog maanden platligt? En waar halen we die miljarden aan noodsteun vandaan? Luister hier, hieronder of via je eigen podcast app.