Nieuws/Financieel
938891
Financieel

Olievraag in de lift

De wereldwijde olievraag zal in 2015 in het sterkste tempo toenemen in vijf jaar, vanwege een grotere vraag van opkomende landen onder leiding van China. Dat stelt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een rapport. Toch lijken prijsstijgingen nog niet nabij.

Volgens het IEA neemt de vraag volgend jaar met 1,4 miljoen vaten per dag toe tot het recordniveau van 94,1 miljoen vaten per dag. Dat zou de sterkste groei zijn sinds 2010, aldus het IEA. Het is de eerste keer dat het agentschap een verwachting geeft voor de vraag in 2015. Het bureau heeft eerder al wel laten weten dat aan het einde van 2019 de olievraag mogelijk boven de 100 miljoen vaten per dag zal uitkomen.

De stijgende vraag wordt gestuwd door opkomende markten zoals China, waardoor de zwakte in ontwikkelde landen wordt gecompenseerd, aldus het IEA. Het agentschap voorspelt dat de Chinese olievraag in 2015 met meer dan 4% zal stijgen tot bijna 10,9 miljoen vaten per dag. Ondanks de nodige productieverstoringen en geopolitieke spanningen, is de olieprijs de afgelopen maanden nauwelijks van zijn plek gekomen. Een vat Noordzeeolie beweegt zich voortdurend tussen de $105 en $115.

West Texas Intermediate, de Amerikaanse olie, is gemiddeld $10 goedkoper. Analisten wijzen de rust op de oliemarkt toe aan het absorberende vermogen van de VS. Dat wint sinds kort grote hoeveelheden schalieolie. En hoewel de Amerikanen geen ruwe olie exporteren, nemen ze wel minder West-Afrikaanse olie af, die vervolgens elders op de wereld een bestemming zoekt. Ook smeermiddelen en andere olieproducten worden steeds meer geëxporteerd. Productieschommelingen uit Irak, Soedan, Libië en Syrië zijn zo ondervangen. Ook de grootste Opec-producent, Saudi-Arabië, blijft met een scherp oog vraag en aanbod monitoren. Voor het Arabische koninkrijk, met een enorm jonge, deels werkloze bevolking, is het zaak voldoende olie-inkomsten te genereren om met gratis studiemogelijkheden en gezondheidszorg maatschappelijke onvrede af te kopen.