Nieuws/Financieel
939152
Financieel

Dividendbeleggers moeten in Europa zijn

Dankzij aantrekkelijke uitkeringen en een economie die aansterkt, zijn Europese dividendaandelen voor inkomensbeleggers een niet te missen categorie.

Europese aandelen hebben de afgelopen maanden een mooi ritje laten zien, getuige het rendement dit jaar van de STOXX Europe 600. Dat bedraagt medio juni 6,2%. De Europese economie schakelt langzaam een tandje bij, het consumentenvertrouwen neemt toe en politieke risico’s in de Europese periferie zijn afgenomen. Ook het ruimhartige monetaire beleid van de Europese centrale bank (ECB) en haar creatieve maatregelen om deflatie buiten de deur te houden geven koersen een duwtje in de rug.

Nog altijd zijn Europese aandelen attractief gewaardeerd in vergelijking met veel andere ontwikkelde landen en beleggingcategorieën, met name Europese bedrijfsobligaties. Daarnaast bieden zij een bovengemiddeld dividendrendement, aandelen van het Europese vasteland. In vergelijking met het Verenigd Koninkrijk biedt dit deel van Europa dividendbeleggers een groter en gevarieerder aanbod. Volgens de Zwitserse bank Credit Suisse zijn van de 113 Europese bedrijven die een miljard euro of meer waard zijn op de beurs en waarvan het aandeel een dividendrendement oplevert van meer dan 4% 80 gevestigd op het vasteland. In het Verenigd Koninkrijk zijn de tien grootste dividendbetalers goed voor de helft van het totaal uitgekeerde dividend; elders in Europa is dat percentage slechts 23%.

Sterke euro

Door de sterke euro hebben Europese bedrijfsresultaten dit jaar ietwat teleurgesteld, maar portfoliomanager Andreas Zoellinger van vermogensbeheerder BlackRock rekent op betere cijfers in de tweede jaarhelft. Dat geldt volgens hem ook voor de hoogte van de dividenduitkeringen. Zoellinger zegt echter niet aandelen met het hoogste dividendrendement stevigste dividendgroei na te jagen; de inkomensstroom moet betrouwbaar zijn én groeien in absolute zin. Dat doet het fonds dat hij mede beheert met een mandje kwalitatief hoogwaardige Europese aandelen met een hoog dividendrendement en een lagere volatiliteit dan de markt.

Een aandeel krijgt pas het kwaliteitsstempel als sprake is van een betrouwbare en stabiele inkomstenstroom, een gezonde balans, een goed geleid bedrijf en een hoge dividenduitkering, die bij voorkeur groei laat zien. Zoellinger haalt het Franse-Nederlandse Unibail-Rodamco aan als voorbeeld van een ondergewaardeerd aandeel van een bedrijf, zich sterk richt op de Europese markt. Het vastgoedfonds belegt grotendeels in Europese winkelcentra, en profiteert zowel van een negatieve reële rente als de opleving in de winkelverkopen doordat Europese consumenten meer geld uitgeven.

Financiële discipline

De portfoliomanager roemt de financiële discipline van Europese bedrijven. Veel balansen zijn in goede gezondheid, en bieden ruimte om de aandeelhouder te belonen, in de vorm van speciale dividenduitkeringen. Met name verzekeraars maken hiervan gebruik. De Zwitserse herverzekeraar Swiss Re heeft bijvoorbeeld dit jaar beleggers extra dividend ter beschikking gesteld, bovenop de reguliere uitkering. Verstandig omspringen met de beschikbare middelen blijft volgens Zoellinger een cruciaal thema omdat er de komende tijd meer overnames zullen plaatsvinden, en ook de investeringen toenemen.