Nieuws/Financieel
939545
Financieel

Wall Street verder omhoog na notulen Fed

De beurzen in New York bouwden woensdag de winsten iets verder uit, na de verliesdagen eerder deze week. Uit de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Federal Reserve (Fed) bleek dat de Amerikaanse centrale bank in oktober het steunprogramma wil beëindigen. Aluminiumconcern Alcoa ging fors omhoog na sterke cijfers over het afgelopen kwartaal.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het slot 0,5 procent hoger op 16.985,61 punten. De S&P 500 klom 0,5 procent tot 1972,83 punten en de technologiebeurs Nasdaq steeg 0,6 procent naar 4419,04 punten.

De Fed is van plan met een laatste reductie van 15 miljard dollar in oktober het stimuleringsbeleid stop te zetten, als er geen verrassingen zijn in de economie. Nu bedraagt de omvang nog 35 miljard dollar, van een oorspronkelijke 85 miljard dollar per maand. De rente in de Verenigde Staten zal nog geruime tijd laag blijven, maar er wordt gewerkt aan een strategie voor het verhogen van de rente, aldus de notulen.

Alcoa

Alcoa eindigde 5,7 procent in de plus. Dinsdag nabeurs bracht Alcoa als eerste grote bedrijf zijn cijfers over het afgelopen kwartaal naar buiten. Daarin boekte het concern een winst van 138 miljoen dollar, terwijl een jaar eerder nog een verlies van 119 miljoen dollar werd geleden. Daarmee wist Alcoa betere resultaten neer te zetten dan analisten hadden verwacht.

Volgende week breekt het cijferseizoen op Wall Street pas echt los. Dan komen toonaangevende bedrijven als Google, Intel, Goldman Sachs en JPMorgan Chase met cijfers naar buiten. De grote Amerikaanse hypotheekbank Wells Fargo maakt vrijdag resultaten bekend.

American Airlines

Luchtvaartmaatschappij American Airlines ging 4,3 procent omhoog. Het bedrijf verhoogde zijn prognoses voor de winstmarge en gaf aan positief gestemd te zijn over de wereldwijde vraag naar vliegreizen. Andere maatschappijen wisten mee te liften met de koerswinst van American Airlines. Zo won Southwest Airlines 1,9 procent en Delta Air Lines boekte een plus van 1,4 procent.

Tabaksfabrikant Reynolds American tekende een winst op van 2,2 procent. Volgens Britse media is branchegenoot British American Tobacco (BAT) van plan het bedrijf volledig in te lijven. BAT bezit circa 42 procent van Reynolds American.

De euro was 1,3642 dollar waard, tegen 1,3631 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,3 procent tot 102,12 dollar per vat. Brent werd 0,7 procent goedkoper op 108,24 dollar.