Nieuws/Financieel
939550
Financieel

Fed: steunprogramma eindigt in oktober

De Federal Reserve (Fed) is van plan het stimuleringsbeleid in oktober te beëindigen als de Amerikaanse economie zich blijft ontwikkelen zoals wordt verwacht. Dat komt naar voren uit de notulen van de meest recente beleidsvergadering van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, die woensdag werden gepubliceerd.

Volgens de notulen zal in oktober de laatste reductie plaatsvinden met 15 miljard dollar van het opkoopprogramma van obligaties, als er geen verrassingen in de economie zijn. Bij de beleidsvergadering in juni werd de omvang van het steunprogramma met 10 miljard dollar verkleind tot 35 miljard dollar. Oorspronkelijk bedroeg het programma 85 miljard dollar per maand.

De Fed denkt verder na over manieren om de financiële markten voor te bereiden op het stopzetten van het steunprogramma. De plannen over de strategie moeten daarom later dit jaar bekendgemaakt worden, aldus de Fed.

Rente

De centrale bank heeft al aangegeven dat de rente in de Verenigde Staten na het afbouwen van het steunprogramma nog geruime tijd laag zal blijven. Op de afgelopen Fed-bijeenkomst werd ook gesproken over een strategie voor het verhogen van de rente. Die staat nu nog op het historisch lage niveau van 0 tot 0,25 procent.

Fed-president Janet Yellen zal volgende week in het Amerikaanse Congres getuigen over het beleid van de centrale bank.