Nieuws/Financieel
939554
Financieel

Dividendaandelen aantrekkelijk door lage rente

De beurs zet deze week een stap terug. Dividendaandelen worden traditioneel minder hard geraakt in een negatief marktklimaat. Zeker nu de rente wegzakt naar een historisch dieptepunt wordt dividend als periodieke uitkering meer en meer op prijs gesteld door beleggers. Sectoren die een hoog dividend uitkeren zijn vaak populair aan het einde van de economische cyclus.  

Rente naar historisch dieptepunt

Deze week zakt de Nederlandse tienjaarsrente naar een historisch dieptepunt. Begon de rente in januari nog op 2,24%, inmiddels staat deze op 1,44%. Het grootste deel van de rentedaling komt voor rekening van de lagere economische groei en de vrees dat in Europa deflatie zal ontstaan. Inmiddels heeft de Europese Centrale Bank maatregelen genomen om de deflatoire tendens te keren. De toekomst zal uitwijzen of de maatregelen effectief genoeg zijn. De laatste dagen daalt de rente verder als gevolg van een vlucht naar veiligheid als gevolg van de onzekerheid op de beurs.

Dividendaandelen onder gunstig gesternte

Hoe lager de rente hoe meer beleggers op zoek gaan naar een alternatief dat hoger rendeert, ook al is niet alleen het rendement maar ook het risico hoger bij dividendaandelen. De eerste grafiek laat zien dat dividendaandelen in Europa ongeveer 7% beter hebben gepresteerd in 2014. Vooral energie- en nutsbedrijven zijn klassieke dividendsectoren en deze sectoren hebben ook bovengemiddeld gepresteerd. Maar dat is het verleden en het gaat om de toekomst.

 

 

Zolang de rente en inflatie laag blijven zullen aandelen in de energie- en nutssector een bovengemiddelde interesse houden van beleggers. Aan de Europese Centrale Bank zal het niet liggen want die blijft voorlopig de rente laag houden. De inflatie zal ook niet snel oplopen door de lage economische groei en inflatievoorspellingen die tot 2016 nog onder de doelstelling van 2% van de ECB uitkomen.

Vreemd genoeg zal ook een eventueel zwak beursklimaat in de zomer de dividendaandelen in de kaart spelen. Traditioneel zoeken beleggers de meest defensieve sectoren op tijdens een neergang op de beurs. Niet dat een neergang per direct op stapel staat maar met het naderende cijferseizoen slaat de laatste dagen de onzekerheid toe onder beleggers. Dividendaandelen zullen in dat scenario ook in koers dalen maar relatief gezien minder hard.

Energie- en nutsbedrijven aan het einde van de cyclus?

Naast alle argumenten om voorlopig positief te blijven over de dividendaandelen in het algemeen en energie- en nutsbedrijven in het bijzonder is er ook een keerzijde aan hun populariteit. Vaak presteren deze sectoren goed aan het einde van de economische cyclus of aan het einde van de bull markt. Sam Stovall van Standard&Poors heeft daar in het verleden veel onderzoek naar gedaan. De rotatie tussen sectoren zegt veel over de huidige positie in de economische cyclus. De tweede grafiek laat dat zien.

 

In dat opzicht kan de huidige vraag naar aandelen uit de energie- en nutsectoren een voorbode zijn van een naderende zwakte in de economie en op de beurs. Of eigenlijk in de omgekeerde volgorde want de beurs loopt vooruit op de economie, zoals ook het plaatje laat zien.

Zowel in een laagrentende omgeving als bij een terugval op de beurs hebben dividendaandelen uit de energie- en nutsectoren goede perspectieven om het beter, of minder slecht, te doen dan het brede marktklimaat. Aandelen als E.ON , GDF Suez, ENI en Royal Dutch Shell maken dan ook niet voor niets deel uit van onze gespreide portefeuille.

 

Hendrik Jan Davids is partner bij T&E inmaxxa vermogensbeheer in Utrecht. De standpunten en vooruitzichten geven zijn persoonlijke mening weer. De informatie in deze opinie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.